Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A stadionok is olcsóbban kapják a gázt, mint a lakosság

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az állami kézben lévő sportintézmények fenntartásáért felelős Nemzeti Sportközpontok olcsóbban kapja a gázt a Hír Tv állítása szerint, mint amennyi a lakossági gáz ára. Az eset nem meglepő, a rezsicsökkentéssel rögzített fogyasztói ár már nem megvédi a lakosságot az rezsi árától, hanem többletköltséget jelent neki. Miközben a cégeknek jutó piaci ár nincs rögzítve.

A fix lakossági gázár bevezetése ugyanis egybeesett a gáz világpiaci árának drasztikus csökkenésével. Így az a helyzet állt elő, hogy míg az ország egyre olcsóbban veszi a gázt, addig a fogyasztók ugyanannyit fizetnek érte.

Emiatt pedig a lakosság többet fizet a gázért. A többek között a stadionok üzemeltetésért felelő Nemzeti Sportközpontok egy köbméter gázért 73,34 forintot fizet, ami 5 forinttal kedvezőbb a legolcsóbb háztartási kategóriához képest. A NSK szabadpiaci gázközbeszerzésén alkudta ki az árat, és az állami tulajdonban lévő Főgáz ad nekik olcsóbb gázt, mint a lakossági fogyasztóknak.

De nem csak a Nemzeti Sportközpontok, hanem a nagy multik, és a cégek többsége is kevesebbet fizet a gázért, mint a lakosság, pontosan az állítólagos rezsicsökkentésnek köszönhetően.

Holoda Attila, az Orbán-kormány korábbi energetikáért felelős államtitkára azt mondta a Hír Tv-nek, hogy lenne helye a lakossági gázár csökkentésének:

„A magyarországi kis- és középvállalkozások, ipari fogyasztók a szabadpiacról szerzik be az árat, és ezek a vállalkozások ma már olcsóbban kapják a földgázt a szabadpiacon, mint amennyiért a lakosságot megvédeni kívánó kormány a fogyasztóknak értékesíti. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a versenypiacon jelentősen lehet olcsóbban hozzájutni a földgázhoz. Tehát komoly tartalékok lennének abban, hogy a lakossági fogyasztók számára is csökkentsen a kormány.”

Például az E.ON a rezsicsökkentett árnál 5 százalékkal olcsóbban kínálja a gázt azoknak, akik kilépnek a szabadpiacra. A német vállalatot ugyanis nem köti a hatósági ár, piaci alapon kínálja szolgáltatását.