Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Daniel Nolan: Rákényszerítettek arra, hogy így kérjek választ a kérdéseimre

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Hír TV felvétele szerint kisebb botrány tört ki tegnap Lázár János parlamenti sajtótájékoztatóján, amikor egy angol újságíró, Daniel Nolan soron kívül megkapta a mikrofont az Mfor munkatársától, és kérdezni próbált Kovács Zoltán nemzetközi szóvivőtől. A felvételen látszik, hogy Kovács megtagadja a soron kívüli válaszadást, majd azzal fenyegeti meg Nolant, hogy kivezetteti az őrökkel. Arról kérdeztük a brit tudósítót, miért is döntött úgy, hogy így próbál beszélni a magyar kormány szóvivőjével.

A magyar médiában úgy jelentél meg, mint a Budapest Beacon újságírója vagy a Guardian tudósítója. Valójában melyik az igaz?

Független, szabadúszó újságíró vagyok, aki sok szerkesztőségnek dolgozott már, így a fenti kettőnek is. Tegnap épp az Al Jazeera angol nyelvű adásának Listening Post című műsora számára készítettem egy anyagot, a riport e hónapban fog adásba kerülni.

Miért döntöttél úgy, hogy magadhoz ragadod a mikrofont a csütörtöki Kormányinfón?

Kovács Zoltán kormányszóvivő két hete megtagadja az interjú-felkéréseimet. Az ő munkája az, hogy a külföldi tudósítókkal beszéljen. Mivel ő erre nem hajlandó, ezért arra kényszerített, hogy én ilyen eszközökkel próbáljam végezni a munkámat.

A válaszadás joga nagyon fontos újságírói gyakorlat, amelyre mindig lehetőséget kell adnom.

Hogy érzel most az incidenssel kapcsolatban?

Nagyon örülök, hogy filmre vették, mi történt.

Főleg azért, mert az én operatőröm beengedését megtagadták a parlamenti őrök, mondván tele van a terem. Félig üres volt.

Mit gondolsz arról, amit mindez a szabad sajtó helyzetéről elárul?

A sajtó helyzete a készülő műsorunk témája, ezen dolgozunk most. Elég komoly bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a szabad sajtó helyzete eléggé veszélyeztetett az országban.

Kaptál azóta valamiféle reakciót, magyarázatot vagy bocsánatkérést a kormány részéről a történtek miatt?

Nem volt az incidens óta közvetlen kapcsolatom a kormánnyal. De őszintén szólva, nem állnék fél lábon addig, amíg kivárom, hogy elnézést kérjenek.

Az interjú készítője korábban együtt dolgozott Daniel Nolannal a Budapest Beaconnél, és 2014-15 folyamán több nemzetközi tudósításban is együttműködtek. Jelenleg azonban semmilyen szerződéses viszony nem köti Nolan alkalmazóihoz.