Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így vezetett Köves Slomó útja Hollik István szórólapjára

Ez a cikk több mint 6 éves.

Figyelemre méltó intézményi háttér fejlődött ki a közelmúltban – a második Orbán kormány által egyháznak elismert – Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) mögött. A Magyar Narancs mai cikkében a Köves Slomó vezette ortodox zsidó hitközösség cégbirodalmának kiépülését írja le részletesen.

A szervezet növekedésének egyik sarokköve az volt, hogy egy 2014-es költségvetési döntés értelmében a Munkáspárt egykori Baross utcai székháza állami tulajdonból az EMIH birtokába került ingyen, oktatási célra. Az épület a jelenleg is zajló felújítás után kollégium lesz, ahol vidéki és külföldi EMIH-diákok laknak majd. A Munkáspárt korábbi bázisára egy ciprusi offshore cég, a Trivaston Limited közel 800 milliós jelzálogát is bejegyezték.

A Magyar Narancs arról is ír, hogy az épület postaládája alapján rengeteg, az EMIH-hez köthető cég van bejelentve a Baross utcai címre. Ilyen például a hitközség alapítványa, valamint nyomozó és személyvédelmi cége, a Shomer Kft. De egy, a Dohány utcában élelmiszerboltot működtető Kóser Piac Kft. is, amelynek tulajdonosa, az OLOESZ Kft., az EMIH tulajdonában álló komolyabb cég, amely az idősgondozási bizniszben is érdekelt. Ezeken kívül itt van a székhelye a Zsigmond Király Egyetem (ZSKE, ma Milton Friedman Egyetem) üzemeltetőcégét megvásárló Maimonidész Kft.-nek is, otthont ad a Tett és Védelem Alapítványnak, és az a Rabbiház Kft. is ide van bejelentve, amelyik a több tízmilliárdból felújított mádi zsinagógát kezeli.

Fotó: MTI / Komka Péter

A múlt héten Köves Slomó magyarázkodásra kényszerült, amiatt, hogy beállt Hollik István Fidesz-KDNP-s belvárosi országgyűlési képviselőjelölt mögé a választási kampányban. Akkor azt mondta a Zsido.comnak: olyan pártok felett álló konszenzus övezi a zsidóság kérdését a belvárosban, hogy bármelyik párt jelöltjét támogatná, ezért támogatja a Fidesz jelöltjét helyben.

Az azért mindenesetre beszédes, hogy bár az EMIH indulása a második Orbán-kormány előtti időszakhoz köthető, a szervezet a 2010-es választások előtt a Károly körúti központján kívül mindössze egyetlen óvodaépületet kezelt, ma ezeken kívül még 11 ingatlan felett rendelkezik az egyház.

A Magyar Narancs írásából kiderül az is, hogy a felsorolt cégekhez tartozó ingatlanok esetében az üzemeltetési és eljárási modell a következőképpen nézett ki: megkaptak ingyen egy épületet, a felújításra pedig állami támogatást szereztek.

A múlt héten az EMIH az Átlátszó hathatós közreműködésével nyilvánosságra hozta, hogy mennyi állami támogatást kapott 2014 és 2018 között. A Zsido.comon közzétett lista összesítése erre a négyéves időszakra 2,84 milliárd forint. Mint a Magyar Narancs megjegyzi, ebben ugyan benne vannak az éves örökjáradékok és az 1 százalékos felajánlások is, ugyanakkor nincs benne a csengelei vágóhídra nyújtott állami támogatás, a ZSKE-re adott hitel és az átadott ingatlanok értéke sem. A nyilvánosságra hozott adatok és a Magyar Narancs kalkulációja alapján 2010 és 2017 között az EMIH összesen mintegy 5,2 milliárd forintnyi támogatást kapott az államtól.

Az EMIH pedig láthatóan nem tervez felhagyni a növekedéssel: épp a minap történt, hogy ellenzéki összefogással sikerült megakadályozni, az újabb Fidesz-Köves Slomó üzletet. Bajkai István fideszes erzsébetvárosi alpolgármester a Köves Slomó rabbihoz és Farkas Flóriánhoz, a miniszterelnök romaügyi biztosához köthető szervezeteknek adott volna lakásokat, de a VII. kerületi képviselő-testület szerdai ülésén a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik összefogásával sikerült elgáncsolni a fideszes alpolgármester előterjesztését (a szavazáson az indítványt 8-an támogatták, 8-an pedig ellene voksoltak).