Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „pártok felett álló konszenzus” miatt támogatja a Fidesz jelöltjét Köves Slomó a belvárosban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mint szombaton megírtuk a Budapesti I-es számú választókerületben induló Hollik Istvánt szórólapján biztosítja támogatásáról Köves Slomó az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Most az EMIH saját lapjában adta meg a választ a miértre, a támogatás kapcsán a rabbi.

Köves Slomó  a zsido.com-nak adott interjúban azt mondja, olyan pártok felett álló konszenzus övezi a zsidóság kérdését a belvárosban, hogy bármelyik párt jelöltjét támogatná, ezért támogatja a Fidesz jelöltjét helyben:

„Támogatásom ennek az együttműködésnek és kontinuitásnak szólt. Hollik Istvánnal csak egyszer-kétszer találkoztam, de a szocialista Steiner Pállal, Pásztor Tiborral vagy éppen Rogán Antallal és Puskás Andrással jól ismerjük egymást, és velük ennek az építő együttműködésnek a jegyében telt az elmúlt másfél évtized. Lokális szintű támogatásomat ők is megkapták, vagy megkaphatják a jövőben, csakúgy mint bárki a demokratikus pártok jelöltjei közül, aki a belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja és cselekedetekkel is megerősíti.”

Arról sajnos Köves Slomónál az EMIH lapjában nem kérdeztek rá, hogy esetleg az induló jelöltek közül bárki, aki nem fideszes rászolgált-e erre cselekedeteivel. Ezután furcsán csavarva a dolgon, mintha az egyházi vezetők kampányba való beszállása természetes lenne, és az ellenzéki jelöltek hibája lenne, hogy nem keresték őt, ezt is mondja Slomó:

 Minden demokratikus párt jelöltje, aki azzal keres meg, hogy a pártok feletti konszenzus jegyében az elmúlt másfél évtizedben kialakult együttműködést szeretné folytatni, potenciális partner a szememben.

De Slomó egyben bocsánatot is kért, ha tévedett, bár a szórólapra ugye ez már nem kerül fel.

„Erről szólt ez a támogatás, de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést.”

Slomó az interjúban beszélt arról, is nem tartja szerencsésnek, hogy Hollik István államférfinak nevezete Horthy Miklós

Mint korábban írtuk, a Fidesz és a Köves által vezetett EMIH között régóta kiváló a viszony: a hitközség villámgyorsan terjeszkedik (legutóbb például a Zsigmond Király Főiskolát, újabban Milton Friedman Egyetemet sikerült megszerezniük), és ebben a kormány minden segítséget megad, a tavalyi évben többek közt – amint az Átlátszó megírta –  a kormányközeli vállalkozásokat is finanszírozó Eximbank milliárdos hitelein keresztül.

A másik oldalról sem marad el a hála: Köves Slomó rendre szavatolja, hogy a magyar kormánytól távol áll az antiszemitizmus minden formája, ahogy azt megtette a sorosozós kampányban is, valamint jótanácsokkal is ellátja a miniszterelnököt olyan ellentmondásos kérdésekben, mint Jeruzsálem fővárosi státusza.

(Címlapkép: Fotó: MTI / Komka Péter)