Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem spóroltak, inkább veszítettek az emberek a rezsicsökkentett gázzal

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője három éves pereskedés után közérdekű adatigénylésekkel sikerült megszereznie az állami Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK) azokat a számlákat és az orosz gázszerződésekből származó adatokat, amelyekből arra következtet,

a lakosság nem spórolt, sőt, vesztett is a rezsicsökkentett gázárral.

Az adatok alapján Tóth szerint nagyobb csökkentés lett volna indokolt, mint amit az állam biztosított a rezsicsökkentéssel.

A politikus szerint a lakossági fogyasztók már 2013-2014-ben is buktak a gázáron, de amióta az olajár jelentősen csökkent, még rosszabbul jártak. Ebben a két évben egy átlagos család zsebéből 11 300 forintot vettek ki, 2016-ban ez már 22 140 forint volt. Tóth számításai szerint 2013 és 2017 között átlagosan 70 ezer forinttal többet spórolhatott volna minden háztartás, ha az állam a beszerzési árakhoz igazította volna a lakossági árakat.

A szabadpiaci és a rezsicsökkentett árak közötti különbséget az is jól mutatja, hogy az E.ON bizonyos fogyasztók számára az állami árak alá ígért 5 százalékkal, azaz havonta kb. 1000 forinttal.

Ezt nyilván pont a rezsibiztos Németh Szilárd nem hagyhatta szó nélkül: szerinte az E.ON ezzel a lépéssel az országgyűlési választásokba akar beavatkozni Brüsszel (ki más?) oldalán.

Németh kirohanása után az E.ON közleményben mentegetőzik az államinál kedvezőbb  ajánlata miatt. Igyekeztek kihangsúlyozni, hogy az akció nem az átlag, hanem a kisvállalkozásokhoz hasonló fogyasztással rendelkezőknek szól, emellett megjegyezték, az elmúlt években a piac más szereplői is jelentkeztek már hasonló kedvező versenypiaci ajánlattal. Az E.ON kalkulátora változatlanul elérhető a honlapján, ahol az irányítószám és a havi vagy éves gázfogyasztás megadása után kiderül, egy nagyobb lakás esetében egy átlag fogyasztó számára mégiscsak elérhető az akció.

Ma délután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is közleményt adott ki, amiben állítják, a magyar fogyasztók továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz. Azt írják, a gázárak lakossági fogyasztás esetén a számla csupán 49 százalékát adja maga a földgáz, ehhez adódnak többek közt olyan költségek, mint a szállítás, tárolás, áfa. Ezzel megmagyarázzák azt, ami igazából eddig is egyértelmű volt – a piaci árak sok mindentől függenek. Azt viszont nehéz a piac viszontagságaira fogni, amit a Tóth Bertalan által kiperelt adatok mutatnak.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg: