Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénnyel kötelezné miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort Karácsony Gergely

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az írott szabályok erejével élesztené újjá a vitakultúrát a közéletbe Karácsony Gergely – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje .

Törvénnyel kötelezné miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort Karácsony Gergely! Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Friday, 9 February 2018

A két párt olyan törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kimondaná azt, hogy a pártoknak szakpolitikai vitákat kell folytatniuk. Emellett kötelezővé tennék azt is, hogy a pártvezetőknek és a választást megelőző pénteki napon

a két legmagasabb támogatottsággal rendelkező miniszterelnök-jelöltnek is  ütköztetni kelljen a véleményét.

A miniszterelnök-jelölt azért tartja fontosnak, hogy a törvény erejével bírják rá Orbán Viktort a vitára, mert az íratlan szabályok nem kényszerítik a véleményütköztetést a miniszterelnökből, aki azonban nem bújhat el a nyilvánosság elől.

Mint mondta,

„2006 óta nem volt miniszterelnök-jelölti vita, és egyébként is egyre kevesebb az értelmes vita a közéletben. Elbeszélünk egymás mellet, és akinek a nagyobb a hangja, mert több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.”

Karácsony elmondta, mindenképpen szeretnék, ha a szakpolitikai viták kiterjednének az oktatás, egészségügy és korrupció témáira.

Újságírói kérdésre válaszolva Karácsony Gergely megerősítette, hogy mai bejelentésével egyúttal vitára hívja mind Orbán Viktort, mind pedig minden listát állító demokratikus párt jelöltjeit.

Külön jelentőséggel bírt Karácsony mondandója szempontjából a sajtótájékoztató helyszíne: a miniszterelnök-jelölt a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt beszélt, ahol 1998-ban Orbán Viktor és Horn Gyula között az első magyar miniszterelnök-jelölti vita.