Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Januárban hat közvélemény-kutatónál csökkent a Fidesz népszerűsége

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt hét csütörtökön írtunk részletesebb cikket a január hónapi közvélemény-kutatásokról „három kutatónál esett a Fidesz, háromnál nőtt az ellenzék támogatottsága januárban” címmel, azóta pedig már összesen nyolc kutatóintézet elemzése jött ki.

A Medián, a Závecz, a Republikon, az Iránytű, és a Századvég számai mind megegyeznek abban, hogy a teljes népességben 1-2 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága. Ettől a megállapítástól csupán három kutató tér el. A Publicus, amely a legalacsonyabban méri a Fideszt, a teljes népesség 26 százalékán. Náluk itt nincs változás. A Nézőpont, aki ebben a hónapban minden más kutatóval ellentétes tendenciákat mért, és a Tárki, akik viszont októberben csináltak utoljára kutatást, így a novemberi-decemberi Fidesz-csúcspont idején pont nem adtak ki mérést. (Az Idea intézet januárra vonatkozóan még nem tett közzé mérést.)

Ezzel szemben három dologban a Nézőpont mindenkitől teljesen elütő mérésén kívül viszont egybehangzóak a kutatástok. Az LMP és a DK támogatottsága lényegében változatlan, a Jobbik pedig mindenhol erősödött mind a hét kutató mérésében, és mindenhol egy százalékpontot.

Az MSZP-Párbeszéd helyzete nem egyértelmű, de inkább a növekedés irányába mutat azzal, hogy a teljes népességben 3 kutatónál erősödtek, 3-nál változatlanok a számaik, míg a Tárkinál gyengültek, de ugye a Tárki utoljára a Botka-féle szakítás előtt mért még.

Persze ezek a mérések még mindig órási, több mint 20 százalékos Fidesz-előnyt mutatnak, de a CEU-s tüntetések óta most fordult először elő, hogy a közvélemény-kutatások átlagában nem nőtt, hanem csökkent a kormánypártok támogatottsága, illetve az is, hogy minden ellenzéki párté stagnált vagy növekedett a kutatások szerint.

Ahhoz, hogy a Fidesz elveszítse abszolút többségét, a választásokig hátralévő 60 napban a kormánypártnak 5-9 százalékponttal kéne csökkennie a támogatottságának, míg a baloldali ellenzéki pártoknak nagyjából ugyanennyivel nőnie (persze más a helyzet, ha az LMP végül megállapodik az egyéni jelöltek koordinációjában).