Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatvani után a miskolci Bosch-gyárban is sztrájk lesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Munkabeszüntetést hirdetett február 12-ére a Életre Tervezett Országos Szakszervezet (ÉTMOSz) sztrájkbizottsága a miskolci Bosch-gyárban – írja közleményében az érdekvédelmi szervezet.

A szakszervezet csütörtökön döntött sztrájkbizottság felállítása mellett, miután a Bosch elzárkózott az ÉTMOSz által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától, és a december óta zajló bértárgyalások megrekedtek.

Az érdekvédők a tárgyalás során a következő feltételeket állították: 19 százalékos béremelést, lojalitási bónuszt a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria keretösszeg növelését követelik 60 000 forinttal 360 000 forintra. A Bosch ajánlatát nem hozták nyilvánosságra.

A Bosch állásfoglalása szerint a vállalat a 2017. december 21-én lezárt konzultáción bemutatott tervezet alapján a béremelés adminisztrációját megkezdte annak érdekében, hogy a munkavállalók a következő bérkifizetés során már a magasabb munkabéreket kapják meg. Ennek ellenére az ÉTMOSz január 25-én a témában újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci gyár, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetőségével. A cég vezetése a kétórás figyelmeztető sztrájk bejelentését tudomásul vette, és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

Idén nem a miskolci az első, magyarországi Boscht érintő sztrájk. Mi is megírtuk korábban, hogy Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Robert Bosch Elektronika Kft. telephelyén. A munkabeszüntetés végül a hatvani gyárra vonatkozó konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodással zárult, valaminta a gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül a hűségbónusz is bevezetésre került.

(ÉTMOSZ.hu/Napi.hu)