Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder Jánossal mondatná le Polt Pétert Jávor Benedek

Ez a cikk több mint 6 éves.

További részletek kerültek napvilágra az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentéséből, amely az Elios Innovatív Zrt. 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon elért 13 milliárd forintos győzelemsorozatának hátterét vizsgálta. Az ellenzéki pártok képviselői feljelentést tesznek, írásbeli kérdéseket fogalmaztak meg, törvényjavaslatot nyújtanak be és a köztársasági elnökhöz fordulnak az ügy kapcsán.

Amint arról tegnap mi is beszámoltunk, a 24.hu szerezte meg a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy az OLAF olyan komoly szabálytalanságokat talált az Elios által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben, amelyek akár a szervezett bűnözés kritériumait is kimeríthetik.

A 24.hu cikksorozatának mai részéből kiderült, hogy amit egy, az akkor még fideszes Hadházy Ákos által 2012-ben készített hangfelvétel már sejtetett, azt az Európai Csalás Ellenes Hivatal most megerősítette: az Elios Innovatív Zrt. előre „letárgyalta” a közvilágítási tendert Szekszárddal. Az OLAF tényként kezeli, hogy a Tiborcz István tulajdonolta (időközben a miniszterelnök veje kilépett) cég egyik munkatársa, Mancz Ivette Horváth István polgármesterrel beszélgetett telefonon a közvilágításról 2012-ben.

Mindez fél évvel azelőtt történt, hogy a pályázati kiírás megjelent, vagyis az Elios jogszerűen semmiképp nem tudhatott a projektről.

 

Jávor Benedekhez Áderhez fordulna

Jávor Benedek ma egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban reagált a jelentés tartalmi részleteire.

Polt Péternek mennie kell! Az ügy érdemi kivizsgálásának elmulasztásával neki felróható okból nem tesz eleget megbizatásából eredő feladatainak,Tiborcz István szervezett bűnözésre emlékeztető módon elkövetett csalásainak és bűncselekményeinek eltussolásával pedig méltatlanná vált tisztségére. Az OLAF jelentése egyértelművé teszi, hogy Poltnak a szemét-fülét-orrát is be kellett fognia, hogy ne vegye észre a nyilvánvaló törvénytelenségeket. Áder Jánoshoz fordulok, hogy javasolja az Országgyűlésnek, hogy határozatban mondja ki Polt Péter hivatalvesztését!

Posted by Jávor Benedek on Thursday, 8 February 2018

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a Polt Péter vezette ügyészség is vizsgálódott két évvel ezelőtt, de az OLAF-fal ellentétben úgy találta, nincs alátámasztó erejű bizonyíték az ügyben. Jávor szerint ez világossá teszi, hogy az ügyészség és Polt alkalmatlan feladatának ellátására, vagyis arra, hogy a törvénysértéseket feltárja, és a jogkövetkezményeket érvényesítse.

Ezért azon kívül, hogy lemondásra szólította fel Polt Pétert, a Párbeszéd politikusa azt is hozzátette: amennyiben a főügyész nem távozik önként posztjáról,

Áder János köztársasági elnökhöz fog fordulni,

akinek a legfőbb ügyész jogállásáról szóló törvény értelmében lehetősége van javaslatot tenni az Országgyűlésnek, hogy az mondja ki a legfőbb ügyész hivatalvesztését.  Jávor szerint Polt amellett, hogy nem tesz eleget feladatának, a miniszterelnök vejének mentegetésével méltatlanná vált a tisztségére.

 

Harangozó írásban kérdez

Harangozó Tamás is a legfőbb ügyésztől vár válaszokat, ezért a szocialista képviselő írásbeli kérdést intézett Polt Péterhez „A nyomozás vagy annak meghiúsítása a cél az Elios-ügyben?” címmel. Ebben Jávor Benedekhez hasonlóan szintén emlékeztet, hogy az OLAF már 2015-ben vizsgálatot indított az Eliosnál a gyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban. Ezzel egy időben a magyar nyomozóhatóságok is vizsgálódtak, azonban semmilyen jogsértést nem állapítottak meg.

Arra is felhívja a figyelmet levelében, hogy az OLAF néhány hete igazságügyi ajánlást tett az ügyészségnek, ami az uniós források felhasználásával kapcsolatos szabálytalanság meglapozott gyanújára utal. Ennek alapján az illetékes főügyészség január végén nyomozást rendelt el az Elios ellen. Harangozó szerint az OLAF és a magyar nyomozóhatóságok

„láthatóan gyökeresen máshogy ítélik meg”

Tiborcz István korábbi cégének ügyeit, ezért az alábbi kérdéseket tette fel Polt Péternek:

  1. Ki vezette, illetve mely ügyészség folytatta le a korábbi, 2015-ben indított Elios Zrt. elleni büntetőeljárást, amely semmilyen szabálytalanságot nem tudott megállapítani?
  2. Indított-e, ha nem, fog-e indítani belső vizsgálatot az eredményre nem vezető, elégtelen nyomozás miatt? Ha nem, miért nem?
  1. Milyen nyomozati cselekményeket folytatott le az ügyészség 2018. január 22-e óta? Történt-e gyanúsítás, tanúmeghallgatás, iratok lefoglalása, zárlat stb.?
  1. Ha eddig nem történt semmilyen cselekmény, mi ennek az oka? Nem tart-e attól Legfőbb Ügyész Úr, hogy a késlekedések miatt meghiúsul a sikeres büntetőeljárás? Vagy pont ez lenne a célja?

LMP: Lex Tiborcz

Az LMP viszont nem kérdez, hanem Hadházy Ákoson keresztül törvényjavaslatot nyújt be: a tevezetnek az a lényege, hogy ha egy cégről kiderül, hogy visszaélt az EU-támogatásokkal, és Magyarországnak emiatt pénzt kell visszafizetnie az Unió költségvetésébe, akkor a cég valós tulajdonosa köteles lenne a visszautalt összeg 100 százalékát kitevő illetéket fizetni a magyar költségvetésnek. Aki pedig nem fizeti be az illetéket, az az annak kétszeresére rúgó bírsággal sújtható. A szöveg szerint a befizetett illetéket arra a célre kellene felhasználni, amire az eredeti EU-s projekt irányult.

 

Szigetvári feljelentést tesz

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje is reagált az ügy fejleményeire. Szerinte a Nemzeti Nyomozó Iroda 2016-os Elios-ügyben kartellezés gyanújával folytatott vizsgálata tudatosan nem a nyilvánvalót akarta feltárni, hanem tisztára akarta mosni Tiborcz Istvánt és társait.A politikus szerint ezt bizonyítja az is, hogy a 24.hu mai cikke szerint az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) vizsgálata már könnyedén feltárta a kartellezésre utaló jeleket.

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje ismeretlen tettes ellen bűnpártolás gyanújával feljelentést tesz,

amiért az előző, eredménytelenül lezárt, a Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozás tudatosan nem a nyilvánvalót akarta feltárni, hanem tisztára akarta mosni Tiborcz Istvánt és társait – olvasható a politikus közleményében.

 

Kiemelt kép: (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)