Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Juhász Péter elbeszélgetne Köves Slomóval

Ez a cikk több mint 6 éves.

Juhász Péter, az Együtt elnöke levélben fordult Köves Slomóhoz, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezetőjéhez, hogy elhívja egy találkozóra – mert a rabbi korábban úgy nyilatkozott, bármelyik demokratikus párt jelöltjével leülne beszélgetni. Köves Slomó a múlt héten egyértelműen kampányolni kezdett a fideszes Hollik István mellett – utóbb emiatt egyébként elnézést is kért, „ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött”.

Juhász Péter egy videóban is elmesélte, miért érzi szükségesnek a találkozót.

A videóban az Együtt elnöke a 2014 nyarán kordonok között felállított „német megszállási emlékműre” emlékszik vissza, amit annak idején is sokan elleneztek, például a Mazsihisz is, mert a szoborcsoport úgy állítja be a történteket, mintha Magyarország nem tett volna hozzá semmit majdnem félmillió zsidó deportálásához. Ez is egy volt a több, Horthy Miklóst rehabilitálni kívánó intézkedés közül – bár az emlékművet hivatalosan például sosem merték felavatni.

Juhász Péter levelében többek közt a következőket írta:

„Amennyiben 2018. április 8-án megválasztanak a Belváros országgyűlési képviselőjének, az első feladataim között lesz eltakarítani ezt az emlékműnek nevezett szégyent a Szabadság térről. Sem szavakkal, sem tettekkel, sem emlékművek felállításával nem vállalhatunk közösséget a Horthy-korszakkal. Igazságot kell tennünk mindazoknak, akiket ez az emlékmű okkal sért.

Erről szeretnék Önnel mint minden demokratikus párt jelöltje iránt nyitott, a zsidó közösség egy részét képviselő rabbival értekezni az emlékműnél, illetve annak lebontásához kérem az Ön támogatását.

Arra kérem, jelölje meg az időpontot, amikor találkozhatunk a Szabadság téren.”

Egyébként nem csak Juhász intézett levelet Köves Slomóhoz: Radnóti Zoltán neológ rabbi szerint Köves Slomó írása a fideszes szórólapon a magyar zsidóság elmúlt 30 évének legszomorúbb dokumentuma.