Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezért kéne Kövér Lászlónak visszavonulnia

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kövér László egy szombaton kikerült hangfelvétel tanúsága szerint bevallotta, hogy a Fidesz magának kedvezett a választási rendszer kialakításánál. Sőt, Kövér azt is elmondta, hogy az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába.

Mindkét gondolat (és végső soron ebből következő tett) magyarázható, ha úgy csuklóztatjuk a demokráciáról alkotott fogalmunkat, hogy abba belefér a visszaélés.

Nem normális, ha egy párt magának kedvezően írja újra a választási törvényt. Nem normális egy olyan verseny, ahol az egyik versenyző írja a szabályokat. És erre nem ellenérv sem az, hogy máshol is van ilyen, sem az, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzat is követett el ilyen (még ha kisebb is) visszaélést 1994-ben, amikor eltörölték az önkormányzati választás második fordulóját.

Mások normaszegése egyszerűen nem indokolja az én normaszegésemet. Mikor tartanánk azt normálisnak, ha a rabló aki kirabolt minket, arra hivatkozna, hogy de hát más is követett már el rablást?

De Kövér másik mondata még durvább, amely szerint nem szabad esélyt hagyni az ellenzéknek. Ez a mondat pontosan azt igazolja, hogy Kövér László és párttársainak többsége, nem gondolkozik demokráciában, mert az nem demokrácia, ahol a hatalmat birtokoló párt, az államot felhasználva igyekszik elérni azt, az ellenzék ne rúgjon labdába.

De van egy másik dolog is ezzel a mondattal, ami kicsit a jövő felé mutat. Kövér László valószínűleg nem egy velejéig gonosz ember. De az elmúlt 30 év magyar belpolitikai küzdelmei beleivódtak az agyába és a lelkébe. Nem tud szabadulni azoktól az árnyaktól, amelyben viaskodnia kellett az elmúlt évtizedekben.

Nevezzük ezt úgy, hogy elfáradt. Nem látja a realitásokat, és olyan vérig menő küzdelmeket folytat, amelyeket nem igazol semmi. Nem pusztulna el az ország, ha az ellenzék kerülne hatalomra, nem jönnének vissza semmiféle kommunisták. Nyilván a Fidesz előkelőségeinek nem lenne jobb, de az ő jólétük nem egyenlő az ország sorsával.

A Fidesz vezető politikusai egészségtelenül sok időt töltöttek el a politikai csatározásokban. Nem látnak ki abból a gyűlöletcunamiból, amit leginkább ők építették fel, és ami most igazolja számukra minden tettüket.

Ahhoz, hogy az ország jó irányba induljon el ideje lenne távozniuk a hatalomból, és nem csak nekik, hanem mindenkinek aki politikusként, vagy megmondó értelmiségiként egyszerűen nem képes kilátni a szekértábor logika mögül. Lehet ez még sokszor rám is igaz.

De ezt a folyamatot ideje lenne elkezdeni, mert minél inkább a gyűlöletben megőszült politikusok irányítják az országot, minél tovább maradnak ők a hatalomban, annál inkább a cinizmus, a szűklátókörűség, a gyűlölet fogja az egész ország életét áthatni, és nem csupán nem hasznos ilyen országban élni, hanem nem is kellemes. Jó lenne ha Kövér és társai is távoznának a politikából.