Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László titkos hangfelvétele: volt bűvészkedés a választókörzetek kialakításánál

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az LMP-közeli Reflektor hozott le egy 2017-es hangfelvételt, amelyben a Fidesz erős embere, az Országgyűlés elnöke Kövér László ismeri be, maguknak kedveztek a választókerületek 2013-as újraszabásánál, a választási törvény átírásakor.

A hangfelvételen Kövér arról is beszélt, hogy ő annak örül, ha az ellenzéki pártoknak esélye sincs labdába rúgni:

„Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, minden kormánypárti politikus ezt mondja, vagy legalábbis ezt gondolja. Magában legfeljebb nem meri kimondani nyíltan. Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak.”

Kövér ezután arról is beszél, hogy az egyéni választókerületek határainak meghúzásánál a Fidesz magának kedvezett:

„Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben, amit a szocik alkottak meg.”

Az 1990-től 2014-ig érvényben lévő választókerületi határokat valóban egy minisztertanácsi rendelet húzta meg, még az átmeneti Németh-kormány egyik intézkedéseként. De ha ez a rendszer elfogult is volt a baloldal felé (a fő problémaként nem ezt, hanem az azóta radikálisan változó lakosságszámot hozták fel ellene), ez nem igazolja, hogy egy új rendszernek a Fidesz felé kell torzítani.

Kövér beszélt arról is, hogy a jelenlegi kormányzás szerinte semmi olyan antidemokratikus intézkedést nem hozott, amit az előző 27 évben nem hoztak volna.

„Semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettek volna. Tehát, hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben a demokrácia.”

De vajon hova álljanak, akik sem a 2010 előtti, sem a 2010 utáni antidemokratikus intézkedéseket sem szeretik?

Címlapkép: MTI