Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánatot kért a melegektől, a zsidóktól, és a romáktól a Momentum 17 éves korában még náci jelöltje

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mi is írtunk arról, hogy a Momentum pécsi elnökéről és jelöltjéről, a Momentum országos listájának 8. helyezettjéről az Origo szedett elő egy videót. A videó a Tomcat féle Bombagyárhoz kötődő műsor. Ebben az akkor 17 éves Nemes Balázs elég durva kijelentéseket tett.

Az adás során többek közt elsütötte a „Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény az lenne rá” viccet, Izraelt történelmileg nem létező országnak nevezte Szlovákiával egyetemben, kijelentette, hogy a melegfelvonulás megdobálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába (bár „utcakővel picit durva”, de ételmaradékkal nem az), kicsit cigányozik, megjegyzi, hogy örült a Horthy István emléktáblának Budapesten, és azt is elmondja, hogy szerinte a köztársasággal csak a baj van, ő maga pedig az alkotmányos monarchia híve.

Most Nemes Balázs egy videóüzenetben bocsánatot kért akkori kijelentéseiért:

„Nemes Balázs vagyok, tegnap megjelent egy hangfelvétel rólam.

Ez 8 éve készült. ekkor 17 éves voltam, most 26 vagyok. 17 évesen olyan kijelentéseket tettem, amelyek ma már nagyon távol állnak tőlem.

Régi történetről van szó, de vállalom a felelősséget a kijelentéseimért és szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől. Szeretnék bocsánatot kérni azoktól a melegektől, zsidó és roma származású magyar emberektől, akiket mondataimmal bántottam, megsértettem. Tisztában vagyok azzal, hogy régi és nagyon mély sebeket téptem ezzel fel sokakban.
2010-ben lázadó, vidéki fiatalként engem, ahogy több százazer magyar fiatalt is, a Jobbik tudott megszólítani a politikai pártok közül.
Én is elkezdtem közeledni a Jobbikhoz és így az akkori Jobbik által képviselt szélsőségekhez is. Viszont én a szerencsésebbek közé tartoztam, mert később olyan lehetőségeket kaptam az élettől, amelyek sokaknak nem adatnak meg. Világot láttam, nyitott és befogadó közösségekhez tartoztam és tartozom azóta is, amelynek köszönhetően rájöttem, hogy korábbi értékrendemmel már nem tudok, és nem is akarok azonosulni.
Most egy szélsőséges eszméktől távol álló, kritikusan gondolkodó, a világra nyitott magyar közgazdász, politikus vagyok. A Momentummal is azért dolgozom nap mint nap, hogy azt az üzenetet vigyem el a fiataloknak, hogy a szélsőségesség nem opció.
A magyar politikai kultúra rengeteg gyűlöletet és ellentétet szül a tásadalomban. A politika eggyé lett az utálkozással és a törzsi háborúkkal. Mi politikai békét szeretnénk az országban, és ennek az is része, hogy bocsánatot tudunk kérni egymástól. Csak bízhatok abban, hogy ti elfogadjátok bocsánatkérésemet.”