Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottság szerint nem diszkriminálhatja az osztrák kormány az Ausztriában dolgozó magyar családokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem felelne meg az Európai Uniós jognak a kelet-európaiakat, köztük sok magyart diszkrimináló osztrák családtámogatási rendszer, amennyiben elfogadnák – mondta Maryanne Thyssen, az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja a hvg.hu-nak. Az osztrák kormány tervei szerint az Ausztriában dolgozó, de gyengébb szociális államból érkező dolgozóknak alacsonyabb családi pótlékot biztosítanának, ha a gyerekeik az anyaországban élnek, mint osztrák, illetve észak- és nyugat-európai társaiknak.

A frissen megalault, bevándorlás-ellenes Kurz-kormány egyik első intézkedésének kárvallottjai azok az Ausztriában dolgozó és adózó magyar munkavállalók lennének, akiknek gyereke Magyarországon él. A tervek szerint az egységes családi pótlékot eltörölnék, és a családtámogatásokat ahhoz igazítanák, hogy egy dolgozó családja az anyaországban mennyi támogatásra lenne jogosult. Ez alapján egy északi jóléti államból érkező dolgozó a magyar munkavállaló juttatásának többszörösét kapná.

Maryanne Thyssen a hvg.hu-nak azt is elmondta, hogy a Bizottság azt követően vizsgálhatja a törvényt, hogy azt az osztrák törvényhozás megszavazná. Ez azt is jelenti, hogy az ausztriában dolgozó magyarok eleshetnek támogatásoktól, amennyiben a törvény megszületik. Kérdés, hogy egy osztrák kormánnyal szemben indított kötelezettségszegési eljárás, vagy a törvény visszavonása esetén az érintett családok visszakaphatják-e a támogatást, amitől elestek.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét elején barátságos találkozón járt Bécsben, ahol a migráció, infrastrukturális kérdések és a paksi bővítéssel szembeni osztrák per mellett a családtámogatási rendszer tervezett átalakításáról is szó volt. Orbán akkor tisztességes eljárást kért Kurz kancellártól, mondván, ha valaki befizeti, amit az osztrákok befizetnek, akkor kapja is meg, amit az osztrákok kapnak. Orbán akkor arra utalt, hogy Brüsszelnek el kell döntenie, hogy a törvény megfelel-e az uniós alapjognak, Magyarország pedig el fogja fogadni a döntést.

(Címoldali kép: Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár, AFP)