Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két ellenzéki párt közösségi média oldalát is délkelet-ázsiai álprofilok támadták meg

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Jobbik tegnap este adott ki közleményt arról, hogy kelet-ázsiai Facebook álprofilok szállták meg Vona Gábor Facebook-oldalát. Az eset nem előzmény nélküli. Január elején a Momentum videóit támadták meg szinték kelet-ázsiai Facebook profilok.

A Jobbik szerdai közleményében ezt írta:

Ma 17 óra után, egy összehangolt akció keretében több ezer külföldi álprofil kezdte hirtelen követni Vona Gábor oldalát. A támadás során rövid időn belül több ezer új külföldi követője lett az oldalnak, melyek egytől-egyig kelet-ázsiai álprofilok voltak. Az oldal néhány óra alatt érte volna el így az 500.000 rajongót. A manipulációs kísérletet a Jobbik munkatársai elhárították, az álprofilokat fokozatosan távolítjuk el az oldalról.

A támadás vélhetően a Jobbik lejáratására irányult. Az eset kivizsgálása folyamatban van. Azt, hogy kik állhattak a támadás mögött  még nem tudjuk és nem is kívánjuk megnevezni. Mint ismeretes, tegnap volt a Fidesz fizetett trollhadseregének első nagy főpróbája, bevetése is, mely valószínűsíthetően nem az utolsó volt. Dark web-es tevékenységük élénkülése szintén gyanakvásra ad okot.

Hasonló bár kicsit más irányú történet zajlott le a Momentumnál. A párt újévi köszöntéseként kirakott Facebook videót lájkolta be nevetős (haha) jelel több száz, főként szingapúri álprofil, majd január 6-án a párt kecskeméti kampányindítóján készült élő videóra érkezett több száz ilyen jelzés. Sőt ott már kommentelni is elkezdtek a magyar ajkú szingapúriak, ugyanis többségében szingapúri álprofilokról volt szó, de találtunk néhány indonézt is. Mivel a párt akkor törölte ezeket a kommenteket, ezért elküldtek nekünk párat. Ezekből csemegézünk.

Két dolog látható: a főként szingapúri magyar ajkú kommentelők nem kedvelik a Momentumot, és úgy tesznek, mintha gyurcsányisták lennének. Persze lehet, hogy Indonéziában van egy nagy létszámú magyarajkú gyurcsányista Facebook-közösség, de inkább tűnik irányított kavarásnak a DK behozása a képbe.

A három esetben közös a kelet-ázsiai Facebook álprofilok használata. A Jobbik sajtóosztálya szerint főleg indiai, de kisebb részben indonéz kamuprofilokat használtak, a Momentumnál főleg szingapúri és pár indonéz kamuprofilról volt szó.

De nyilvánvalóan közös az is, hogy ellenzéki pártokat érte a támadás.

Az esetekben az is közös, hogy olyan nagy kárt nem okoztak, viszont még okozhatnak azok, akik ilyen kamufelhasználó-farmokat tudnak irányítani. A választások előtti hetekben ezekkel fel tudják erősíteni egy-egy párt üzeneteit, vagy átformálhatják egy másik párt megítélését a Facebookon (lásd a Momentum posztjai, amik úgy néznek ki, mintha a választók kiröhögnék a pártot a sok haha jel miatt), vagy egyszerűen szét tudnak spamelni, rosszabb esetben feljelenteni tömegesen Facebook oldalakat vagy posztokat.