Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint százan fagytak meg eddig ezen a télen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ősztől január végéig 114-en fagytak megolvasható a Magyar Szociális Fórum legújabb közleményében. A jelentésből az is kiderül, hogy a legtöbben a szabad ég alatt, és kórházba szállításuk közben hunytak el, amit a tavalyi tömeges kilakoltatásoknak tulajdonítanak, mivel 10-11 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Korábban némileg más volt a helyzet: nem az utcán, hanem otthonaikban haltak meg többen a hideg miatt. A legkiszolgáltatottabb csoportok tehát jelenleg a hajléktalan emberek, akiknek egyedül a menedékhelyek jelenthetik a biztonságotha van még férőhely.

Az elhunytak közel 40 százaléka viszont saját, fűtetlen lakásukban halt meg kihűlés következtében.

Erre viszont a kormány mindösszesen annyit reagált, hogy arra intette a veszélyeztetetteket: húzódjanak meleg helyre a hideg időjárás elől.

Január 31-én Korózs Lajos tette fel a kérdést:

„Mennyien haltak meg kihűlés miatt ezen a télen?”

Rétvári Bencének, mint parlamenti államtitkárnak, erre a kérdésre nem sikerült válaszolnia. Vagyis válaszolt rettentő hosszan, ám abból nem derül ki semmilyen adat, csak hosszasan sorolta, mit nyújt a Fidesz a szegényeknek. Az államtitkár egyébként tavaly ugyanezt játszotta el.

Nem kéne természetesnek tekinteni azt az állapotot, hogy pusztán azért, mert hideg van (tél lévén ez nem meglepő), emberek fagynak meg az utcán vagy saját, fűtetlen otthonukban, és méltán lenne elvárható, hogy egy felelős kormány érdemben, átgondoltan, hosszú távú megoldásokat, és nem tüneti kezeléseket alkalmazva tegyen azért, hogy ilyesmi ne történhessen meg. Vagy legalább válaszoljanak, ha erről kérdezik őket.