Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Békülne a világgal Donald Trump

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megtartotta elnöki terminusa első országértékelő beszédét (State of the Union – az Unió helyzete – SOTU) a Kongresszusban Donald John Trump amerikai elnök. Beszédében az elnök hangsúlyozta, 2017-ben eljött „Amerika új pillanata,” és a képviselőknek meg kell teremtenie „azt az egységet, amire szükségünk van ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk ígéreteinket a népnek, amelyet szolgálunk.”

Trump azt is elmondta, szerinte az elmúlt egy évben az USA soha nem látott gazdasági fejlődési időszakon ment át, és a gazdaság talpraállításában „páratlan sikert ért el.”

A közel másfélórás beszédben Trump megígérte, 1,5 milliárd dollárból idén megkezdődik az amerikai utak, hidak, és közlekedési infrastruktúra teljes megújítása. Megerősítette, hogy az USA – a világban egyedülálló módon – nukleáris fegyverarzenálja fejlesztésébe kezd, „remélve, hogy azt sohasem kell majd használnia.”

Bejelentette azt is, radikálisan csökkentik a szabályozatlan, piaci árakat a receptre felírt gyógyszerek esetében, így enyhítve az ország egészségügyi rendszerének válságát. Leszögezte, komoly változások jönnek az Egyesült Államok bevándorláspolitikájában. Bill Clinton 1995-ös, ugyancsak az illegális latin-amerikai bevándorlás elleni fellépést sürgető SOTU beszédét némileg másolva, Trump azt mondta:

„Az Egyesült Államok egy empatikus, szenvedélyes nemzet … De mint az Egyesült Államok elnöke, az én legfőbb lojalitásom, legtöbb szenvedélyem és folyamatos aggodalmam Amerika gyermekeit illeti. Amerika kínlódó munkásait, és Amerika elfeledett közösségeit.”

Trump utalt arra is, csak akkor engedi a már az országban született, vagy kiskorúként ideérkezett – főleg latin-amerikai – illegális bevándorlók maradását és USA-állampolgárrá válását (ez Obama 2013-as törvénytervezete  az „álmodók törvénye”, az érintetteket ezért „dreamereknek, álmodóknak nevezi az amerikai sajtó.), ha cserébe az ellenzéki demokrata frakció megszavazza a költségvetésben a déli határ megerősítését és a Trump által ígért határvédő fal megépítését.

„Az amerikaiak is álmodnak!” – tette hozzá az elnök, arra utalva, hogy a dreamerek kérdése számára másodlagos.

Trump ezenkívül elbüszkélkedett még kormánya eddigi egyetlen egyértelmű sikerével, az új adótörvénnyel, amely szerinte „az amerikai történelem legnagyobb adócsökkentési reformja volt.” A kijelentést a belföldi sajtó szinte elhangzása pillanatában hamis állításnak minősítette.

Az amerikai kommentárok megjegyzik, hogy a hosszú, de alapvetően békülékeny hangulatú beszéd elsősorban Donald Trump saját, keményvonalas hívei felé szólt, ugyanakkor megpróbálta leszerelni azt a vele szemben igen ellenséges közeget is, amelyet eddig a „washingtoni mocsárnak” és „liberális kamumédiának” nevezett, ezek a kifejezések most teljesen hiányoztak az összegzésből.

Donald J. Trump az USA 45. elnökeként jelenlegi felmérések szerint minden idők egyik legnépszerűtlenebb amerikai vezetője. 2016 novemberi, kis arányú választási győzelme után népszerűsége gyorsan zuhanni kezdett, most a rendkívül szerény, 40%-os népszerűségi szinten látszik stabilizálódni, míg az amerikai választópolgárok átlag 55%-a úgy gondolja, nem végez jó munkát a Fehér Házban. Ilyen alacsony szintet megosztó személyisége ellenére Barack Obama népszerűsége sohasem ért el, George W. Bush elnöknek pedig második terminusa végén a 2007-es gazdasági világválság utáni tehetetlen politika, és drasztikusan romló gazdaság kellett ahhoz, hogy ennyire népszerűtlen legyen.

(Washington Post, Vox // Kép: Fehér Ház, Sajtóiroda, Wikimedia Commons)