Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet népszavazás a 3-as metró akadálymentesítéséről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ha minden összejön, mégis csak lehet népszavazást tartani a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről.

„Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

A kérdést Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be még tavaly év végén a Fővárosi Választási Bizottsághoz.

A Kúria pedig ma helyben hagyta az FVB döntését, egyben elutasította azt a beadványt, amely a népszavazási kérdés ellehetetlenítésére irányult. Így tehát Budapest lakossága újra lehetőséget kaphat arra, hogy egy, a város életét befolyásoló kérdésben kinyilvánítsa a véleményét – attól függően persze, hogy Tarlós István főpolgármester hogyan reagál minderre. A NOlimpia és a Római parti népszavazás elől meghátrált a városvezetés, kérdés, hogy az akadálymentesítés ügyében mit lépnek.

Az Együtt sajtóközleménye alapján már ezen a héten megkezdődhet az aláírásgyűjtés, amelyhez a teljes baloldali ellenzék csatlakozik.

Összesen 138 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy valóban lehessen népszavazást tartani a kérdésről.

A városvezetés mindeddig nem igazán tűnt partnernek az akadálymentesítés kérdésében. Tarlós István korábban például még azzal igyekezett magyarázni, hogy miért lesz csak kevés helyen akadálymentes a 3-as metró, hogy úgysem használják olyan sokan (hogy ez miért rossz érv, arról itt írtunk korábban), és arra is hivatkozott már, hogy a fővárosnak nincs pénze az akadálymentesítésre.

Amikor Horváth Csaba legutóbb, alig néhány napja a Fővárosi Közgyűlés ülésén újra számon kérte Tarlóson, hogy a 20 megállóból miért csak nyolcat akadálymentesítenek, a főpolgármester mindössze annyit válaszolt:

Nézze Horváth, Ön az én szememben egy kelekótya paprikajancsi.

És nem csak a főváros első embere kezeli kevésbé fontos kérdésként az akadálymentesítést. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége jelezte, hogy még novemberben nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben arra kérték, hogy a kormány biztosítsa a 3-as metró teljes akadálymentesítéséhez szükséges többletforrást,

de még csak választ sem kaptak.

A kormány egyébként 137,5 milliárdot adott a hármas metró felújítására, a keretből csak 12 megálló akadálymentesítésére lesz pénz.

Frissítés: ma délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Tarlós István, ahol a 24.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy őt nem zavarja a népszavazás, nem fogja akadályozni, de a közvéleménynek és az embereknek tudnia kell, hogy értelmetlen. „A szocialisták bután, ügyetlenül tették fel a kérdést, ezt udvariasan leírja a Kúria is” – jelentette ki. (24.hu)