Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durvát csatázott az összefogásról az LMP és Mellár Tamás a KOM pécsi választási vitáján

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom (KOM) még novemberben hirdette meg, szeretné minél több szoros eredmény ígérő választókerületben megmérni az ellenzéki jelöltek támogatottságát, azt hogy ki a legesélyesebb a Fidesz legyőzésére. Végül 11 körzetben fognak méréseket végezni, és mindenhol egy vita előzi meg a méréseket. Pécsen kezdték.

Mellár Tamás független, összesen 9 párt, az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd által támogatott jelölt Keresztes László Lóránt az LMP jelöltje és önkormányzati képviselő és Nemes Balázs a Momentum pécsi elnöke. Rajtuk kívül még tiszteletüket tették ugyan a Kétfarkú Kutyapárt pécsi jelöltjei is, de ők sem szót, sem mikrofont nem kaptak, és a KOM méréseiben sem vesznek részt.

Alapvetően a legtöbb kérdésben egyeztek a pártok véleményei, de azért látszott, hogy ki milyen alapállásból indul, az összefogás-nem összefogás kérdésben, pedig Keresztes és Mellár nagyot csatázott. Míg Mellár inkább az országos kérdésekre koncentrált addig Nemes és Keresztes a helyi politika kérdéseit vették elő.

Pécs bajban van

Már a bevezető körben is meglátszott a különbség. Míg Keresztes és Nemes a helyi elvándorlásról, Pécs egyetemvárosi státuszának megszűnéséről (egyre kevesebb, 29 ezer helyett 19 ezer hallgató) beszélt, valamint a megszűnő üzleteket és szórakozóhelyeket hangsúlyozták, Mellár arról beszélt, hogy vissza kell állítania  demokráciát az illiberális állammal szemben, a piacgazdaság újbóli megteremtéséről, és a keleti nyitás helyett az erősebb EU-integrációról beszélt.

Mellár vádolta a gombnyomogató pártkatonákat, elmondta, ő független jelöltként nem ilyen lesz, és megígérte, ha a Közös Ország Mozgalom mérésén az jön ki, hogy valamelyik riválisa erősebb nála, visszalép a javára a Fidesz jelöltjével szemben.

Az oktatás kapcsán a Momentum jelöltje a tanárok, diákok, intézményvezetők önállóságáról beszélt. Szerinte dönthessen az iskolaigazgató arról a pénzről, amit megspórol az iskola, sőt a diákoknak is adnának lehetőséget arra, hogy dönthessenek az iskolák költségvetésének 1 százalékáról. Keresztes elmondta: az LMP ingyenesé tenné nem csak az első, hanem a második és harmadik diploma megszerzését is, míg Mellár arról beszélt, hogy mivel nincsenek munkahelyek a régióban így nem csupán az egyetemi hallgatók, hanem a PhD és doktori hallgatók száma is csökken.

A lakhatás legyen alapjog

A szociális kiadások kapcsán Mellár alapvető joggá tenné a lakhatást, fellépne a devizahitelesek megmentésért, és az üresen álló több százezer lakás önkormányzati felvásárlását és szociális hasznosítását ösztönözné. Nemesék emelnék a cafetéria lakhatására jutó részét, és ők is szociális alapú lakhatási programot indítanának, miközben olyan környezetet teremtenének, ahol az önkormányzatok, a bérbeadók és a bérlők is partnerei lehetnek egymásnak. Keresztes megakadályozná az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat, az LMP pedig az adórendszer átalakításával támogatná a bérbeadást. Keresztes szerint átláthatóvá kell tenni a pécsi lakásállomány helyzetét, mert most az önkormányzat a káoszos viszonyok miatt nem tud semmit kezdeni saját vagyonával.

Keresztes, az LMP jelöltje elmondta: Pécs a megyeszékhelyek közül az utolsó az iparűzési adó befolyó összege kapcsán, viszont első abban, hogy itt a legmagasabb, az ingatlanadó. Ezért kompenzálná a rosszabb állapotban lévő ingatlanok tulajdonosait, illetve a szociálisan rászorulókat.

Nemes Balázs szerint nevetséges, hogy Pécsen egy 16 négyzetméteres garázs után is adót kell fizetni, és felhívta a figyelmet a Fidesz perverz újraelosztására. Szerinte egy Századvég-tanulmány szerint a lakosság 70%-nak adója nőtt, és csupán a felső 10 százaléké csökkent.

Mellár mindezekkel egyetértett, annyit tett hozzá, az első lakáshoz jutás bizonyos értékhatár mellett legyen adómenetes, hogy ezzel is segítsék a fiatalok lakhatását.

Ne legyen Magyarország összeszerelő műhely!

A bérek helyzete kapcsán a Momentum jelöltje elmondta, az OECD országokban munkavállalói járulék nálunk a legmagasabb, ezt el kel törölni. Nemes szerint az euró bevezetése közelítené a béreket, a nyugati bérekhez, így ők emellett teszik le a voksukat.

Mellár szerint olyan gazdasági szerkezetváltás kell, amelyben azok a szektorok kapnak előnyt, amelyekben nagy hozzáadott értéktartalmú munkákra van szükség. Mert csak akkor lehet tartósan és hosszú távon bért emelni, ha a termelés is nő.

Keresztes szerint ez igaz, szükség van változásokra strukturálisan is, de azonnali intézkedések is szükségesek. Az LMP adómenetessé tenné a minimálbért, progresszív adórendszert vezetne be, és rendezné az egészségügyi dolgozók, a közszolgálati dolgozók béreit. Szerinte a Fidesz összeszerelő országgá tette Magyarországot, Orbán azzal házalt, milyen jó, hogy ilyen olcsó a magyar munkaerő, így próbált meg tőkét becsábítani az országba. De Keresztes szerint ez nem csak Orbán bűne az előző kormányzatok is ezzel az elhibázott gazdaságpolitikával próbálkoztak. Elmondta, Orbán Viktor nem fektet be a legfontosabb erőforrásba,a magyar emberre. Annak, hogy az oktatásból és az egészségügyből kivonják a forrásokat, borzasztó következményei lesznek. De az érem másik fele, hogy sajnos ezek a folyamatok nem most kezdődtek.

Nemes Balázs szerint a Fidesz és az azt megelőző kormányok együtt folyamatosan emelték az adót, világrekorder áfa van, ettől pedig tombol a feketegazdaság. Bürokratikus, papírterheket csökkenteni kell. Szerinte ehhez a digitális államszervezéssel lehetne megspórolni pénzt. Mint mondta csak körbe kell nézni ehhez a jó példákért Európában, nem szégyen a jobbtól tanulni.

Se Paks, se korrupció!

Mellár szerint nem jó út, hogy az EU-s fejlesztési pénzek a semmibe mennek. Szerinte nem stadionokra, hanem infrastrukturális forrásokra kéne költeni a pénzt. Pécs kapcsán elmondta, hogy ilyen az M6-os meghosszabbítása a határig, ami Pécset bekapcsolná az európai kereskedelem vérkeringésébe.

Keresztes szerint a Fidesz betonba önti a fejlesztési pénzeket. Nem arra használják, hogy a 21. századba belépjen a magyar gazdaság. Példaként hozza a pécsi Infocenter- és reptérberuházást, amire órási pénzeket költött el a város miközben nem sikerült a projektekbe életet lehelni. De megemlítette az előző városvezetés hibáit is, például az Európa kulturális fővárosa projektet, amely látványberuházásokra épült, nem hosszú távon hasznosuló elképzelésekre.

Az LMP helyi jelöltje példaként hozta azt a pécsi beruházást, ahol egy lapostetős épületre jégpályát épített volna az önkormányzat több százmillió forint beruházásból. Elmondta korábban haditechnikai élményparkot is akartak a városba.

Nemes szerint egyszerűen nem szabad hogy szétlopják a forrásokat, ezért kell az uniós ügyészséghez csatlakozni, amit a kormány nem akar, mert akkor nem jutna a haveroknak pénz.

Keresztes erre csak egy mondattal reagált: Hadházy fog felelni az LMP-kormányban a korrupció felszámolásáért.

Mindhárom jelölt hitet tett a Paksi beruházás ellen. Szerintük ez mind a kül-, mind az energiapolitika kapcsán káros Magyarországnak. Mellár szerint ez növeli az oroszfüggőséget. Keresztes kiemelte, hogy veszélyes a Pécs mellé tervezett urántetemtő, Nemes pedig elmondta, hogy a kis, akár háztetőre szerelhető nap- és szélenergiagépekkel, megnövekedett áramtermeléssel, a túltermelés idején exporttal, az alultermelés idején importtal meg lehet oldani Paks nélkül is az energiatermelést.

Összefogás?

Arra a kérdésre, hogy a Nemzeti Együttműködés rendszerében, hogy képzelik el a képviselői létet, Keresztes elmondta, nem szabad feladni a kormányváltás esélyét. Szerinte a legfontosabb feladat, egy világos alternatíva felállítása, ami túlmutat azon, hogy a kisebb rosszra szavazunk.

Nemes elmondta, ők ellenzéki pártként megmutatták, milyen a sikeres ellenzék, és még nem parlamenti pártként megakadályozták a brutális költségű olimpiát a Nolimpia-kampánnyal. „Így mi vagyunk az élő példa arra, lehet sikeres az ellenzék” – mondta. Szerinte a jobb politizáláshoz a kormánnyal szemben erősebb sajtónyilvánosságra van szükség, mert ha van információ, akkor jó döntést hoznak a választók.

Mellár Tamás ellenzékiként két fontos cél tűzött ki: ellenőrizni a kormánypártot, és lihegni a nyakában, illetve a választók számára alternatívát mutatni a rendszerrel szemben.

Végül keresztes és Mellár között nagy csörte alakult az ellenzéki összefogást illetően. Míg Keresztes szerint nem csak a jelenlegi, hanem a most megelőző rezsimmel szemben is győzni kell, addig Mellár szerint rendkívüli helyzet van ma Magyarországon. Szerinte mindenkinek meg van a maga felelőssége, ellenzéki pártoknak is, és a választóknak. Csak akkor van esély a győzelemre, ha 70%-os lesz a részvételi arány, 2002-ben pedig már volt ennyi.

Össze kell fogni, az ellenzéki pártoknak nem azt kell keresnie mi az ami elválaszt, hanem mi az ami összeköt.

Keresztes szerint ez viszont nem lehetséges, a Fidesz és a 2010 előtti ellenzék nem két oldalon áll, hanem ők szimbiózisban élnek, egymást éltetik ugyanis – a Fidesznek szüksége van támadható ellenzékre. Akkor fog megbukni szerinte a Fidesz, ha egy a múlt bűneivel megterhelt alternatívát tudnak ajánlani neki.

Nemes Balázs nézői kérdésre elmondta, neki a fiatal szavazókat kell mozgósítania, majd amikor látják milyen erőviszonyok állnak fel, akkor felmerülhet a visszalépés kérdése. De ameddig nem tudjuk mozgósítani a bizonytalan szavazókat, addig lényegtelen ki lép vissza és ki nem. Szerinte a  Momentum ezeket a bizonytalan szavazókat hoz be.

Keresztes a visszalépés lehetőségéről azt mondta, szerinte képtelenség leváltani a Fideszt azokkal a politikai szereplőkkel, akik felelősek a kormánypárt kétharmadért. Szerinte a baloldal politikája nem szól másról, minthogy naponta osztogatnak képviselői helyeket. Keresztes elmondta Mellárt is meg akarják győzni, nem azokkal a szereplőkkel kell együttműködni, akik ide vezették Pécset és az országot.

Keresztes végül kimondta: az LMP nem lép vissza sem Pécsen, sem máshol.

Mellár azt kérte Keresztestől, ne mossa őt össze az MSZP-vel, hiszen őt 9 párt támogatja egyetlen cél érdekében, a Fidesz teljhatalmának megakadályozása érdekében. Mellár elmondta ő 2010 előtt az MSZP-kormányt is kritizálta, vissza lehet keresni, de most rendkívüli helyzet van.

Keresztes szerint ő nem mosta Mellárt össze az MSZP-vel, de látni kell: itt pártkampányok folynak. Nem az az opció kerül megvalósításra, hogy független jelöltek indulnak egy alkotmányozó nemzetgyűlésért, amely a választási rendszer megváltoztatása után, és a Fidesz hatalmának leosztása után új választást ír ki, hanem pártok indulnak a kormányváltásért. Miközben Keresztes erről beszélt, a nézőközönségből folyamatosan érkeztek a bekiabálások.

Összességében három felkészült politikus jó vitáját láthatta a nézőközönség, ahol egyértelműen kiderült, hogy a helyi problémákat illetően az LMP önkormányzati képviselője, Keresztes a legfelkészültebb. De miközben jó és reális programpontokat halhattunk, arra még mindig nem igazán kaptunk választ, hogy hogyan is fogják ezeket megvalósítani ezek a pártok, hogyan lesz választási esély akár 70 nappal a választások előtt. A Közös ország Mozgalom a következő vitafórumát egyébként február elsején Budapesten, Ferencvárosban tartja.