Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adókönnyítést kaphatnak a kisboltok, hogy növelhessék a béreket

Ez a cikk több mint 6 éves.

EU-konform támogatási rendszert dolgozna ki a kormány, amellyel támogatná azokat a kisvállalkozásokat, amelyek a kétezer főnél kisebb lakosságú települések napi fogyasztási cikkekkel való ellátásában vesznek részt – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap szerint már a kabinet asztalán vannak az adókönnyítésre és más közvetlen támogatásra vonatkozó javaslatok, most már csak a megfelelő törvénycsomagot kell kidolgozni.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban a nagy kereskedelmi láncok komoly béremeléseket vezettek be. A Lidlben például ötödével emelték meg a fizetéseket, a Tescónál átlagosan 10 százalékkal nőttek a bérek, az Auchannál pedig 13,6 százalékos növekedésnek örülhettek a dolgozók, a Spar pedig tavaly ősszel 13-ik havi fizetés bevezetéséről döntött.

Ám ahogy az RTL Klub szerdai összeállításából is kiderül, a nagy áruházláncoknál a kereskedelmi dolgozók negyede, mintegy 50 ezer ember dolgozik csak. A kereskedelmi dolgozók többsége tehát az ágazati bérfejlesztéseket hatását nem tapasztalhatta meg.

Megtapasztalhatták ugyanakkor a kiskereskedelmi tulajdonosok, akik a béremelések nyomán még több alkalmazottat veszítenek el. Az RTL Klub arról is beszámolt, hogy a közel 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi lánc, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség több vidéki üzletében hétfői boltzárat vezettek be, hogy kigazdálkodhassák a dolgozók béreit. De az ágazaton belül tapasztalható – egyébként üdvözlendő – béremelési trendekkel még így sem tudnak a kicsik versenyezni.

Ezen a versenyhátrányon segítene valamilyen állami támogatás, amely mind a munkáltatók, mind a munkavállalók helyzetén javítana.

A kormánynak most már csak sietnie kellene, a kiskereskedelmi vállalkozások ugyanis már tavaly óta kérik a helyzet rendezését, de a kormányzat még most is csak a kidolgozási fázisban van.

(Magyar Idők / RTL Klub)