Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP a Médiahatósághoz fordul a köztévé homofób műsora miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Duna TV vasárnap reggel olyan műsort sugárzott, melyben az LMP szerint a homoszexuális emberek méltóságát súlyosan sértő állítások hangzottak el. A Baptista ifjúsági műsor Kritikus Pontok – identitás, homoszexualitás című adását a Dunántúli Keresztény Ifikonfin (ez az ifjúsági konferencia hivatalos megnevezése) forgatták. A köztévén leadott 8 perc alatt devianciának, gyógyítható problémának nevezték a homoszexualitást, és olyan más problémákkal állították párhuzamba, mint a széttört családok vagy az emberkereskedelem.

A műsorban Floch Gábor lelkész és Gajdátsy Péter mentálhigiénés szakember tájékoztatják a nézőt arról, hogy mit is mond a Biblia az azonos nem iránt érzett vonzalomról („Vannak bibliai normák és mércék, amit nem lehet büntetlenül felrúgni. Ahol Isten akarata nem evidencia, ott deviancia fog születni, és ez is, amiről most beszélünk, éppen ilyen deviancia, ami nem életpárti, nem az életet támogatja”- mondja Floch), és rögtön meg is nyugtatják, hogy „ezen a téren is van szabadítás”.

A homoszexualitás emberkereskedelemmel való párhuzamba állítását Gajdátsynak köszönhetjük, szerinte a Biblia kimondja, hogy

„mindannyian híjával vagyunk Isten dicsőségének, azaz valami hiányzik belőlünk. És én hiszem azt, hogy a homoszexualitás az ennek az összetörtségünknek az egyik folyománya. Ugyanúgy, ahogy az összetört családok, az emberkereskedelem. […] Ebből az összetörtségből hív minket Jézus, hogy gyertek, hadd gyógyítsalak meg benneteket!”

Az LMP szerint „a műsor felekezeti-világnézeti jellegétől függetlenül is sértik a homoszexuálisok méltóságát azok az állítások, amelyek bűncselekményekként és személyiségtorzulásként állítják be a homoszexualitást. Ezt a tényt tovább súlyosbítja, hogy a köztévé ettől eltérő véleménynek sem akkor, sem máskor nem adott teret.” Ezzel pedig a Duna TV megsértette a Médiahatóság sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény emberi méltóság védelméről szóló rendelkezéseit.

Ungár Péter ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordul (NMHH) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közreműködését kéri az ügyben.