Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondták a Holokauszt emléknapra szervezett Horthy-megemlékezést

Ez a cikk több mint 6 éves.

Osztie Zoltán a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vezetője a Szemlélek blognak adott interjújában jelentette be, lemondják a Holokauszt emléknapra tervezett misét és megemlékezést Horthy Miklósra.

Osztie az alábbi mondatokkal magyarázta a visszamondást.

Eszünkbe nem jutott, amikor elkezdtük a szervezést, hogy ez a dátum épp a Holokauszt Emléknapjára esik. Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy épp az Auschwitz-cal kapcsolatos nemzetközi emléknap is erre a dátumra esik. Ezt akár fel is lehet róni nekünk, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve döntés született arról, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartjuk meg.

A szervező az interjúban nem tért ki azokra az állításokra, amelyek szerint a Don-kanyar katasztrófájáért, a zsidótörvényekért, a fehér terrorért, és a második világháborúban elhunyt zsidó honfitársaink szenvedéséért is felelőssé tehető az egykori kormányzó, így nem kéne neki emlékmisét tartani.