Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltott hellyé válhat a szegedi Nagyállomás a „Stop Soros” törvények szerint

Ez a cikk több mint 6 éves.

Komoly problémával nézhet szembe a szegedi állomáson a jövőben az, aki civil szervezeteket is segített a múltban. A Szeged.hu helyi hírportál ugyanis arról írt, hogy a vasútállomás – ahová a budapesti InterCity is érkezik – a Pintér Sándor által már emlegetett úgynevezett „schengeni határsávba” is beleesik, egészen pontosan 7,5 kilométerre van a röszkei államhatártól.

Minderre a Momentum Mozgalom szegedi fóruma kapcsán derült fény. A párt ugyanis kiszámolta, légvonalban az idegenrendészeti távoltartás is foganatosítható lenne akárki ellen, aki itt szeretne felszállni a főváros felé tartó vonatra, és a kormány úgy ítéli meg, hogy ő „bevándorlást szervező személy.”

Az említett számítás szerint egyébként a határsáv része a szegedi Alsóvárosi Templom és annak parkja is, valamint az alsóvárosi temető is. Aki tehát civilsegítő, és Szegednek éppen ezen a részén lakik, akár a saját tulajdonából is kitilthatóvá válna a kormány Stop Soros törvénycsomagjával.

Kép: Momentum, Szeged.hu

Egyelőre nem lehet tudni azonban, hogy a kormány a civilek kitiltását egészen pontosan hogyan kivitelezné, illetve hogy melyik állami hatóság, vagy például a MÁV hogyan kellene, hogy együttműködjön a terv célkitűzéseivel.

Mint ismeretes, 2015 nyarán és őszén éppen a vasútállomás előtti Indóház téren alakították ki szegedi civilek az önkormányzat segítségével azt a faházat, ahol az idegenrendészet által akkoriban tömegesen az állomáshoz buszoztatott menekülteket ellátták étellel, itallal, és a menekülttáborokba való eljutáshoz szükséges információkkal. Az önkénteseknek köszönhetően akkor a déli megyeszékhelyen elmaradt a menekültválsággal együttjáró káosz, nem kellett tömegeknek a közparkokban aludniuk és komoly bűncselekményekre sem került sor.

(Kép: Wikipédia)