Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Lukács Archívum szétverése elleni petíciót nyújtanak be az MTA vezetőségéhez

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerda délelőtt diákok csatlakoztak ahhoz a nemzetközi petícióhoz, amely tiltakozik a Lukács Archívum szétveréséhez. A fiatalok levelet juttatnak el a Magyar Tudományos Akadémia, illetve az akadémia könyvtárának vezetőségéhet, amelyben azt kérik, garantálják a Lukács Archívum gyűjteményének integritását és helyben maradását Lukács György Belgrád rakparti otthonában.

(Fotó: Wikipedia)

Mint ismeretes, az MTA könyvtára január 15-én kezdte meg az archívumban található kéziratok besorolását az akadémia kézirattárába, és ezzel meghatározatlan időre elérhetetlenné teszi azokat a kutatók és érdeklődők számára.

Az áthelyezés elleni nemzetközi petíciót eddig másfél ezren írták alá, köztük rangidős hazai és külföldi tudósok, kutatók. Az aláírók között van Nancy Fraser amerikai és Alex Honneth német filozófus, Gayatri Chakravorty Spivak indiai tudós, de olyan hazai nevek is, mint Heller Ágnes, Radnóti Sándor és Vajda Mihály.

A petícióban azt írják,

” döbbenten értesültünk arról, hogy minden előzetes ígéret és bizonykodás ellenére az MTA Könyvtár és Információs Központ a kéziratok elszállításának előkészületein munkálkodik. Egy ilyen lépés tönkreteszi a Lukács Archívum egyedülálló karakterét – amelynek pedig az MTA szemében is értékesnek kell lennie –, és felmérhetetlen károkat okozna a kutatásnak. Ezért arra kérjük az MTA és Könyvtára felelős vezetőit, hogy a kutatás érdekében álljanak el ettől a tervtől.”

A petícióhoz csatlakozó diákok csütörtök délelőtt az MTA épülete előtt is tiltakoznak: a helyszínen járókelőknek osztják majd ki a petíció szövegét. Az esemény Facebook-oldala a linkre kattintva érhető el.

A Lukács Archívumról legutóbb Tamás Gáspár Miklós írt a Mércén: