Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz fős emberi lánccal demonstráltak tegnap Brüsszelben a menekültek védelmében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egyre látványosabb akciókat szervez az a brüsszeli kollektíva, amely a belga főváros központjában található Maximilien parkban gyülekező migránsokat-menekülteket védi a rendőri zaklatással szemben. Tegnap este jelentős tömeg, a rendőrség számításai szerint is legalább 2000 fő jelent meg, hogy láncot alkotva „megvédje” a parkot egy nagyobb rendőri igazoltatás előtt. Mindezt annak ellenére, hogy a parkban tartózkodó külföldieket már korábban „evakuálták”, azaz, elszállították őket magánlakásokra, ahol meghúzódhatnak a téli hidegben.

Kép forrása: az „állampolgári szállásadó platform” Facebook-oldala

Brüsszelben több olyan csoport is működik, amely helyi lakosok részvételével szállást, élelmet és másféle támogatást nyújt a városba jutó, és állami segítségben nem részesülő migránsoknak. A tegnapi akciót az egyik legnagyobb, a stratégiai helyen – az Északi pályaudvar és a menekültügyi hivatal között – elhelyezkedő Maximilien park környékén működő platform szervezte. A Facebookon négy hónapja létező csoportnak már csaknem 28 ezer tagja van (december vége óta ez majdnem 50 százalékos növekedés), akik elsősorban szálláslehetőséget ajánlanak, alkalmilag vagy rendszeresen a városban tartózkodó rászoruló külföldieknek.

Brüsszel, akárcsak a szomszédos francia területek az Angliát célzó migrációs útvonalon találhatóak, ezért sokan csupán átmenetileg tartózkodnának itt, a belga hatóságok pedig, mondhatni passzív-agresszívan állnak hozzá ehhez az „átutazó forgalomhoz”. Az állam semmilyen humanitárius segítséget sem nyújt, még a szokatlanul hideg téli napokban sem, hanem épp ellenkezőleg: rendszeres rendőri akciókat szerveznek a migránsok elrettentése érdekében.

Az ismétlődő igazoltatások, előállítások, a csoportosulások feloszlatása ugyanis a gyakorlatban ritkán zárul kitoloncolással. A külföldiek közül sokan háborús zónákból – Szíriából, Irakból, Szudánból – érkeznek, vagy más okokból nem kitoloncolhatók. Ennek ellenére, a hatóságok arra hivatkozva, hogy az emberséges minimum (szállás, meleg étel, adminisztratív szolgáltatások) hozzájárulna az úgynevezett „szívóhatáshoz”, azaz még több migránst vonzana az országba, inkább zaklatólag lépnek fel.

Ezt elégelte meg a polgárok egy része, akik az utóbbi hónapokban rendre megakadályozzák a rendőri akciókat.

A parkban és környékén gyülekező külföldieket igyekeznek meleg élelemmel és innivalóval ellátni, és a platform nagyon hatékonynak bizonyult a szállásszervezésben is: akár néhány óra alatt magánemberek szállítják el a rászorulókat a fővárosban és környékén felajánlott lakásokra.

A platform tagjai között akadnak alkalmi segítők, de olyanok is, akik rendszeresen nyújtanak menedéket, és így történt ez tegnap is: jóval a rend erőinek esti érkezése előtt, délután háromra már evakuáltak a parkból mintegy 100 külföldit.

A vasárnapi demo, kép forrása: Twitter

Ennek ellenére este negyed nyolctól sor került az „emberi lánc” szervezésére, mely igazi politikai demonstrációvá alakult: az Északi Pályaudvartól, amelyet „a félelem terének” neveztek el, a „szolidaritás kereszteződéséig”, azaz a Maximilien parkig.

„A szolidaritás a kultúránk része, akárcsak a rendőri erőszakkal szembeni ellenállás. Nem szabad hagyni. Szeretném demonstrálni az együttérzésemet, és kifejezni azt is, hogy csak azért, mert jobban élünk, jobb körülmények között, még szolidárisak maradunk azzal, ami a világban történik.”

„Nagyon felháborít, hogy a belga szövetségi kormány nem tesz semmit. A polgároknak kell fellépniük, hogy segítsék a rászorulókat. Az, hogy ilyen sokan vagyunk ma, jelzi, hogy nem értünk egyet.”

A fenti nyilatkozatokat a belga közmédia, az RTBF riportere gyűjtötte be tegnap este a résztvevők körében. Azt, hogy az elégedetlenség a politikusok hozzáállásával mennyire elterjedt, az is jelzi, hogy a rendőri intervenciók híre rendszeresen eljut a platform szervezőihez. Mehdi Kassou, a platform szóvivőjének szavaival:

„Egész Belgiumban vannak informátoraink. A mai intervencióról 4 különböző forrástól értesültünk, négy különböző szintről, különféle állami szervektől, és ez a dinamika nagyon lelkesítő… Ugyanaz az elégedetlenség érzékelhető mindenütt, a rendőri szerveknél is, akárcsak a civil polgároknál. A szállásadók között pedig, és ez nagyon érdekes, mindenféle embereket találunk, különféle politikai és szociális háttérrel.”