Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korábban több kormányközeli szervezetnél is dolgozott Szél Bernadett tanácsadója, akit Németh Szilárd betámadott

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nemrégiben Németh Szilárd fideszes politikus támadást intézett Szél Bernadett ellen: azt állította, az LMP miniszterelnök-jelöltje nem vehet rész a nemzetbiztonsági bizottság Soros-tervet érintő ülésein, mert „kapcsolatban áll a Soros-birodalom bevándorlás-szervező civil szervezeteivel, politikusként a bevándorlást és a kvótákat képviseli”.

A fideszesek azt állították, Szél külpolitikai tanácsadója, Janan Mirwais nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és a „az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet, a MigSzol alkalmazottja volt”, ez indokolná Szél kizárását a bizottságból.

(Fotó: LMP Sajtó)

Most megszólalt a megtámadott szakértő, Mirwais is. A sajtóhoz eljuttatott közleményéből kiderül, korábban több kormánypárti szervezetnél is dolgozott, és az is, hogy személye nem bizonyul nemzetbiztonsági kockázatnak.

„1986-ban születtem Kabulban, Afganisztán fővárosában. 1990-től, 4 éves korom óta élek Magyarországon, 2003 óta pedig magyar állampolgár vagyok. Az óvodától kezdve, az iskolán át, a gimnáziumi érettségin keresztül kizárólag magyar oktatási intézmények hallgatója voltam. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végeztem jogászként cum laude minősítéssel” -írja.

Mirwais több mint 4 évig dolgozott a Demokrácia Központ Közalapítványnak, melynek kuratóriumi elnöke előbb Schöpflin György fideszes EP-képviselő, majd Martonyi János külügyminiszter volt. 2014 és 2016 között a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jogásza, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati irodavezetője. Előbbinek Schmidt Mária kormánypárti történész-ideológus, utóbbinak pedig Balog Zoltán miniszter a vezetője. A konzervatív Tom Lantos Intézet megalapításában is részt vett.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának, valamint az Eszterházy Károly Egyetemnek óraadó oktatója vagyok. (…) Továbbá számos alkalommal végeztem tolmácsolási tevékenységet a Magyar Honvédségnek és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Mirwais 2017. júniusa óta ad tanácsokat külpolitikát érintő kérdésekben. A nemzetbiztonsági bizottság munkájában azonban részt sem vett, mivel átvilágítása valóban negatív eredménnyel zárult. De mint rámutat:

Személyem nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, hanem a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem vehetek részt.”

A szakértő azt is elmondta, a MigSzollal soha nem állt semmilyen jogviszonyban.