Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek Berlinben a gazdák kizsákmányolása ellen és az egészségesebb élelmiszerekért

Ez a cikk több mint 6 éves.

33 ezren tüntettek ma délelőtt Berlinben azért, hogy a lakosság egészséges, környezetbarát élelmiszerhez juthasson hozzá. A demonstrálók méltányosabb termelési körülmények és kereskedelem mellett, a gazdálkodók kizsákmányolása ellen is felszólaltak. A megmozdulás egyik apropója az volt, hogy az Európai Tanács további 5 évre engedélyezte a környezeti és egészségügyi szempontból kockázatos glifozáttartalmú gyomirtók forgalmazását. A Monsanto-lobbi győzelméhez pedig a német agrárminiszter pálfordulására is szükség volt.

Tüntetők a Brandenburgi kapunál, forrás: Wir Haben es Satt twitter

A mai tüntetést az „Elegünk van!” nevű koalíció kezdeményezte, ami 100 érdekvédelmi és civil szervezetet fog össze, köztük környezetvédelmi és ökológiai szervezeteket, fogyasztói és gazdálkodói szövetségeket. Hívásukra a rendezők szerint 33 ezer állampolgár jelent meg a berlini Főpályaudvar mögötti Washington téren, ahonnan a tüntetők a Brandenburgi Kapu és az agrárminisztérium érintésével vonultak fel.

A gazdálkodók a nyakukat szegik

A rendezvényen a globális agrárgazdaság olyan problémáira hívták fel a figyelmet, mint hogy a gazdálkodóknak, különösen a globális délen, egyre inkább lehetetlen a nagyvállalatok által dominált versenyben fennmaradni, miközben a haszonállatokat szélsőséges körülmények közt tartják.

A tüntető tömeg 160 traktor vezetésével vonult az agrárminisztériumhoz, ahol Christian Schmidt agrárminiszter éppen 70 kollégáját látja vendégül a világ minden tájáról. A gazdák petíciót nyújtottak át a 70 miniszternek.

„Véget akarunk vetni a globális gazdaság végzetes exportorientáltságának és a termőföld koncentrációjának. A gazdálkodók itt és a világ minden táján nyakukat szegik.”

A tüntetők szerint Németországban az elmúlt 12 évben a gazdaságok harmadának kellett bezárnia.

Traktorok a villamossínen; FORRÁS: WIR HABEN ES SATT TWITTER

A kormányoknak a nagyvállalatok helyett a tüntetők szerint azokat kellene támogatniuk, akik nem a környezet, a klíma és az állatvilág kárára termelnek.

A vélhetően hamarosan megkezdődő szociáldemokrata-kereszténydemokrata nagykoalíciós tárgyalásokra tekintettel a tüntetők a haszonállatok jólétéért való fellépést és az agrármultik elleni keményebb fellépést is szorgalmazták.

Ez utóbbi kapcsán a kormány és a zöld szervezetek közti bizalom különösen megromlott, miután november végén az Európai Tanács a német kormány szavazatával segítette győzelemhez a vegyipari és agrárlobbit, az európai polgárok tiltakozása ellenére.

Miniszteri pálfordulás

A glifozát hatóanyagú gyomirtó engedélyezése körül jó ideje folyik a politikai harc, ami végül tavaly november 27-én dőlt el, amikor az Európai Tanács újabb öt évre meghosszabbította a vitatott vegyszer forgalmazási engedélyét.

A miniszterek tanácsa annak ellenére adott zöld utat a gyomirtónak,  hogy a Monsanto agrármultihoz kötődő, de ma már szabad licencű vegyület a WHO szerint az emberre valószínűleg, állatokra nézve biztosan rákkeltő, az élelmiszerekbe jutva káros hatást fejt ki a hormonháztartásunkra.

A szer emellett számos környezeti kárt is okoz, például feltehetően hozzájárul méhpopulációk pusztulásához.

A glifozát Németországban és az USA-ban is súlyos pusztítást végzett a méhpopulációban. forrás: Wir Haben es Satt twitter

A novemberi, minősített többséget igénylő döntés egy hajszálon múlt, ezt pedig a német agrárminiszter szolgáltatta.

Noha korábban a szociáldemokratákkal kötött koalíciós megállapodásnak megfelelően, egyetértés hiányában a német kormány az EU-s fórumokon tartózkodott a voksolásnál, a kereszténydemokrata Christian Schmidt az utolsó körben végül nagy meglepetésre megszavazta az öt éves hosszabbítást.

Hiába tiltakozott a szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter,  Barbara Hendricks, és hiába követelte egy nap alatt 350 ezer német állampolgár a lemondását.

(A glifozát ellen magyar termelők és környezetvédők is tiltakoztak, hiába: a magyar kormány is az engedély meghosszabbítása mellett voksolt.)

A glifozát-botrány a sokadik ék volt a koalíciós tárgyalásokra készülő kormánypártok között, de végül a január 12-én kötött előzetes megállapodásban  a felek lefektették: a következő CDU/CSU – SPD kormány – már amennyiben létrejön – visszaszorítaná, és „amilyen hamar csak lehet” megszüntetné a gyomirtó használatát. (Hogy a két párt végül nekikezd-e érdemben a koalíciós tárgyalásoknak, az vasárnap, az SPD konferenciáján dől majd el.)

A délelőtti demonstráció szervezői azt remélik, hogy az új kormány valóban elkötelezettebb lesz, nem csak a vegyszerhasználat csökkentése érdekében, hanem az állatok jólétéért és a termelők kizsákmányolása ellen folytatott küzdelemben is.