Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

75 százalékos oligarchaadót vetne ki az MSZP

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Fidesz „Stop Soros” elnevezésű törvénycsomagjára válaszként az MSZP „Stop Oligarcha” törvénycsomagot mutatott be szombaton. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő elmondta, Magyarországra nem egy „távoli, idős bácsi”, hanem „Orbán Viktor oligarchái” jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából.

A szocialisták javaslata három intézkedést tartalmaz:

  1. az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatása”,
  2. az  így szerzett extraprofit visszaszerzése,
  3. az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki azokra a cégekre, amelyek árbevételük felét, 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik.

Harangozó szerint a harmadik intézkedés azt garantálná, hogy „ne történhessenek ilyen galádságok, bárki is kormányozza az országot.”

Az MSZP azt is szeretné elérni, hogy a „letelepedési kötvényüzlet” részvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel egy „erkölcstelen, a közvagyon helyett magánvagyont hizlaló” tevékenységet folytattak.

Harangozó Tamás közölte, javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása érdekében teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, ahol a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.

(MTI, Címoldali fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd