Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Statisztikai trükközést lepleztek le a Világbanknál: egy baloldali kormány lejáratása lehetett a cél

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt pénteken a Világbank vezető elemzője, Paul Romer egy interjúban bocsánatot kért Chilétől, amiért valószínűleg politikai elfogultság áldozata lett az ország versenyképességi indexe. Romer azt valószínűsíti, hogy a Világbank személyzete politikai motivációból trükközött a módszertannal, hogy a latin-amerikai ország mutatói a valóságnál rosszabb helyzetet tükrözzenek.

A nemzetközi intézmény Doing Business indexe azt vizsgálja, milyen egy ország üzleti környezete, milyen könnyen lehet üzleti tevékenységet folytatni stb. Chile jelenleg az 55-ik a 190 országot tartalmazó listán, ám 2014 óta – a szociáldemokrata Michelle Bachelet elnök hivatalba lépése óta  – az ország indexe folyamatosan romlott.

Michelle Bachelet chilei elnök (Fotó: Twitter)

Paul Romer szerint ez a romlás nem az üzleti környezet valós romlását tükrözte.

Bachelet a Twitteren reagált a hírre: az elnök szerint nagyon aggasztó, ami a Chile besorolásával történt, hiszen ez képes befolyásolni az ország fejlődését és a befektetések mértékét is.

Chile Dél-Amerika egyik leggazdagabb és legstabilabb országa. A nemsokára leköszönő Michelle Bachelet ugyan többkulcsos adórendszert és a munkavállalók helyzetét megerősítő reformokat vezetett be, de ezek mérsékelt baloldali reformok voltak, amelyek sem az ország piacgazdaságát és annak versenyképességét nem rendítették meg igazán.

A decemberben megtartott elnökválasztásokat az a konzervatív milliárdos, Sebastian Pinera nyerte meg, akinek 2010-2014 közötti elnöksége alatt a világbanki index – meglepő módon – töretlen emelkedésben volt.

Augusto Lopez-Claros, a Doing Business rangsor Chiléért felelős egykori elemzője tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt, hogy elfogult lett volna Pinera javára.

A botrány különösen érzékeny húrokat penget, mert Chile 20-ik századi történetében már előfordult nemzetközi beavatkozás a demokratikusan választott, mérsékelt baloldali kormányzat ellen. 1973-ban, az USA hathatós támogatása mellett Augusto Pinochet tábornok erőszakosan döntötte meg Salvador Allende kormányzatát, majd a nemzetközi pénzügyi szervezet támogatásával egy tankönyvszerű piaci fundamentalista gazdasági rendszert és véres diktatúrát vezetett be.

(Reuters / Bloomberg)