Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három lépésben mutatta meg ma a Fidesz, mihez ért a legjobban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Erős napunk volt ma, a kormány ugyanis több fronton is bevetette azokat a mestercseleket, amelyek az utóbbi évek politikai játszmáiban rendre (tisztességtelen) előnyhöz juttatták.

Haladjunk sorjában.

1. A Freedom House közzétette ma 2018-as jelentését, amiből kiderült, hogy Magyarországon áll a leggyengébb lábakon a demokrácia az Európai Unióban. Bár egyelőre még a szabad ország besorolást kaptuk, a jelentésben külön kitérnek arra is, hogy hazánkban a civil szervezetek és az ellenzék is folyamatos megfélemlítés alatt áll, és az állampolgárok egyre kevésbé merik felvállalni politikai véleményüket.

Mit tesz erre a kormány?

Kiállítja a köz elé Kovács Zoltánt, akitől a Freedom House rögvest megkapja a Soros-besorolását! Nem vicc, tényleg az történt, hogy azt a nemzetközi emberi jogi szervezetet, amely a magyarországi állapotokat rögzítette, és aggodalmát fejezte ki demokráciánk állapota iránt, a kormány egy huszárvágással Soros-szervezetnek bélyegezte – ami az elmúlt évek Soros-ellenes kampányának köszönhetően egyet jelent a Freedom House teljes hiteltelenítésével. Nem egy bonyolult módszer ez, de mivel hosszú ideje használja a kormány, ezért igazából sokat nem is kellett tennie, Kovács Zoltánnak elég volt csak annyit mondania, hogy

„az az alapvető probléma a Freedom House nevű szervezettel, hogy az egy Soros-szervezet, elfogult, és  politikai érdekből és motivációból támadja az országot.”

A sorosozás ugyanis (bármennyire is túltolt kampányfogásnak hangzik) működőképes, legalábbis a Fidesz szavazótáborát aktivizálni képes mondás, ezért bár persze az ember alig hisz a szemének, amikor újra csak azzal szembesül, hogy egy, a kormány munkáját kritizáló szervezetre Soros-bélyeget sütnek, azért ne legyenek kétségeink afelől, hogy az erre fogékony szívekben elültetett a kétely a jelentéssel kapcsolatban, a demokráciáról pedig szó se essen többet…

Egy kis kitérő: 2002-ben Pokorni Zoltánnak valószínűleg még senki sem szólt, hogy a Freedom House Soros György kottájából játszik, a Fidesz akkori elnökeként a szervezet jelentésére hivatkozva kárhoztatta a Horn-kormányt, amelynek ideje alatt a sajtó csak részben volt szabad, míg az Antall- és az (első) Orbán-kormány idején teljesen szabad besorolást kapott.

2. Nem véletlen, hogy Szél Bernadettet megpróbálja távol tartani Németh Szilárd a Nemzetbiztonsági Bizottság üléséről, ahol a Soros-tervről esne szó. Az persze más kérdés, hogy nem lehet kitiltani egy bizottsági ülésről bizottsági tagot – kellett egy kis idő, mire kisakkozták, hogy hogyan lehet kimagyarázni ezt az apró problémát. Végül nagy erőfeszítéssel arra jutottak, hogy ha Szél Bernadett bemegy arra a bizottsági ülésre, ahol a Soros-tervről esne szó, akkor a bizottság fideszes tagjai kijönnek onnan. És mindaddig nem is mennek vissza, hogy a kérdésről beszéljenek, amíg Szél bent van a teremben.

Ne gondoljuk, hogy ez amolyan ovis módszer, mert nem az. A kormány ugyanis teljesen tudatosan használja az elugrás eszközét: egész egyszerűen nem válaszolnak a feltett kérdésekre (vagy beszélnek helyette másról), nem jelennek meg olyan helyeken, ahol ezeket a kínos kérdéseket bárki feltehetné nekik, Orbán Viktort már jóformán senki nem kérdezheti (legfeljebb néhány focis témában, meg a Kossuth rádióban, de ott is csak szőr mentén), a miniszterek közül csak Lázár János elérhető (ő viszont a mellébeszélés nagymestere), vitákon a fideszesek nem vesznek részt, és a sor még hosszan folytatható… A lényeg, hogy bármilyen olyan helyzetből, ahol érdemi kérdésekre érdemi válaszokat kéne adni, a kormány 2010 óta egyre tudatosabban hátrál ki.

És végül is nem rossz taktika ez: ha nem válaszolnak, akkor nincs is miért kínosan érezniük magukat.

3. És hogy ezzel a módszerrel elzárják magukat a nyilvánosságtól? Ó, dehogy, hiszen a nyilvánosság ma szinte kizárólag a kormány játékszere. És az még csak hagyján, hogy a magyar sajtópiacot gyakorlatilag felhabzsolta a hatalom, a maradékot meg lassan, de biztos kézzel szántják be sóval. A Habony-művek ennél jóval grandiózusabb módszerekkel dolgozik. Hiszen újságot az ember csak időnként vesz, a tévét is mindenki ki tudja kapcsolni, ha nem tetszik a műsor, na de az utcán, ott mindenki jár!

A kormánykék plakátok évek óta hömpölyögnek tehát, beborítva a „Tudta?” meg a „Ne hagyjuk!” üzenetekkel minden felhasználható felületet – hát pont most, a választásokra ráfordulva hagyná a Fidesz, hogy bárki felkéredzkedjen ezekre a rendkívül értékes helyekre?

Szó se lehet róla: most úgy hírlik, hogy az ország valamennyi plakáthelyét lefoglalta a Fidesz decemberig, no persze Simicska Lajos megmaradt plakáthelyein kívül, mert azokra mostanában inkább maga a tulajdonos ír kézzel (nem túl kormány- és Orbán-barát üzeneteket).

Szóval íme a harmadik barbatrükk: minden olyan felület elfoglalása, amelyen látványosan lehet kommunikálni a választópolgárokkal (magyarán a versenytársak tökéletes kiiktatása), ráadásul állítólag azzal a kitétellel, hogy ha a cégek mégis csak adnak felületet az ellenzéki pártoknak, akkor bukják az egész éves szerződésüket a Fidesszel. Vajon lesz olyan, aki kockáztat?

Aztán majd várhatjuk, hogy az Állami Számvevőszék mikor vizsgálja a Fidesz gazdálkodását, és vajon mindent rendben találnak-e a plakáthelyek bérlése körül…

+1: Az pedig már tényleg csak hab volt a mai torta tetején, hogy a Fidesz országos választmányi ülést tartott, ahol elfogadtak egy politikai határozatot a „Soros-terv” (bármit is takarjon ez e pillanatban) elutasításáról.

„Aggodalommal látják ugyanis, hogy a Soros-hálózat óriási befolyása révén Brüsszel a tagállamokra akarja erőltetni a betelepítési kvótát, ami veszélyezteti Magyarország szuverenitását.”

Mivel pedig a Fidesz nagyon aggódik emiatt, ezért felhívták a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel a „Soros-terv” végrehajtása ellen, szükség esetén akár törvényi úton korlátozza a „Soros-hálózat” bevándorlásszervező tevékenységét és további terjeszkedését.

Tehát akkor még egyszer: a Fidesz felkérte a magyar kormányt, hogy lépjen fel a Soros-tervvel szemben.

Bizonnyal minden Fidesz-szavazó megnyugszik ettől a hírtől, mert tudják, hogy a Fidesz rajta tartja a szemét a magyar kormányon, és vigyáz, nehogy a Soros-terv mégis csak valami kárt okozzon az országban.

Arról pedig így már nem is kell beszélni (ugye?), hogy miközben a kormány remélhetőleg vigyázó tekintetét az országra veti, valahogy csak befogadott 1291 menekültet…

Ma tehát tökéletes ízelítőt kaptunk a Fidesz módszereiből: az ellenfél megsemmisítése (a Soros-bélyeggel), az érdemi válaszok megkerülése és a nyilvánosság kisajátítása együtt tökéletes közeget teremt ahhoz, hogy a kormány egyeduralkodóként tematizálja a közbeszédet, irányítsa a figyelmet és uralja a választók gondolatait.

Nehéz ezzel mit kezdeni.