Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elszállítják a kéziratokat a Lukács Archívumból

Ez a cikk több mint 6 éves.

Január 15-én hétfőn kezdik meg a Lukács Archívum kéziratainak elszállítását, amik pár hét során az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába kerülnek majd át. A kéziratok kutathatósága ezzel a Belgrád rakparton berendezett Lukács Archívumban megszűnik, írta a Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) Facebookon.

2016 tavaszán nemzetközi tiltakozás övezte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) bejelentését, miszerint feldarabolná a Lukács György filozófus egykori otthonában kialakított a Lukács Archívum és Könyvtárat (LAK). Lovász László (MTA) közölte, a céljuk, hogy jól feldolgozottan maradjon fenn a LAK, és nem kívánják megbontani a gyűjtemény egységét.

Októberben, bár Lovász László egy interjúban azt mondta, felújítás miatt kell elszállítani a gyűjteményt, a jobboldali sajtó nyílt támadást indított Lukács személye és a LAK ellen. A Magyar Nemzetben megjelent cikk címe, miszerint

Törvénytelen a Lukács-alapítvány

azt részletezi, hogy „Lukács György vezető szerepet vállalt a 20. század egyik önkény­uralmi rendszerének megalapo­zásában, kiépítésében vagy fenn­tartásában”, ezért a neve nem szerepelhet civil szervezet nevében. Lukács emlékezetét a szobra eltávolítása körüli vitánál is támadták.

Kép: Petíciók.hu

Az arcívum petícióval, és a LANA megalapításával válaszolt. A LANA célja az lett, hogy a Lukács Archívum gyűjtemény működését bármilyen körülmények közt segítse, és hozzáférést adjon az anyaghoz nemzetközi kutatóknak, Lukács-ösztöndíjasoknak is.  A LANÁt Heller Ágnes és Weiss János alapították.