Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntetnek az osztrák kormány ellen Bécsben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) december közepén lépett koalícióra Ausztriában, nem sokkal később pedig már arról szóltak a hírek, hogy elfogadottabbá vált az országban menekültekkel, külföldiekkel, LMBTQ emberekkel kapcsolatos ellenérzések hangoztatása, sőt, néhol kisebb atrocitások is történtek.

Az alapvetően centrista ÖVP felülve a jobboldali populista hullámra ülte meg, már kampányában is bevándorlásellenes jelszavakat használt, így nem volt túl nagy meglepetés, hogy végül a szélsőjobbos FPÖ-vel alakítottak kormányt. A bevándorlásellenesség így új löketet kapott Ausztriában, december második felében viszont a baloldali szavazók napokon keresztül demonstráltak országszerte „Refugees welcome” és „Nácik haza” felkiáltással.

És úgy tűnik, a viszonylag csendes évkezdés nem jelenti azt, hogy megtorpant volna az elégedetlenség a kormánnyal szemben.

Ma Bécsben több tízezer ember vonult utcára, hogy újra csak a kormánykoalíció ellen tüntessen.

A megmozdulás kiváltó oka az volt, hogy korábban az új belügyminiszter, Herbert Kickl (FPÖ) azt javasolta, hogy a menedékkérőket „koncentrálják” egyfajta alapellátó-központban, hogy ezzel is felgyorsíthassák kérelmeik elbírálását.

Kép forrása

Értelemszerűen óriási felzúdulást keltett a kijelentés, de a belügyminiszter emellett azt is jelezte, hogy a jelenleginél jóval szigorúbb bevándorláspolitikát terveznek Ausztriában, a menedékkérők koncentrálása ennek csak egy lépése lenne, de a kitoloncolást is felgyorsítanák például.

Erre volt válasz a mai tüntetés Bécsben, ahol a demonstrálók az ÖVP-FPÖ kormány és annak bevándorlásellenes tervei miatt vonultak utcára.

Azt nehéz megmondani, hogy pontosan hányan tüntettek Bécs utcáin, a hivatalos adatok szerint 20 ezer, a szervezők becslései szerint 80 ezer ember is az utcára vonulhatott.

A demonstráció egyébként többnyire békés volt, bár néhány pirotechnikai eszközt felrobbantottak, és tojásokkal is dobálózott egy kisebb csoport, ezen kívül azonban nem történt atrocitás.

A tüntetésen nem csak az új osztrák bevándorláspolitika ellen szólaltak fel, de például szóba került az is, hogy a a kormány az egyedülálló anyákat jóval kevésbé támogatja, mint azokat, akik „hagyományos” családmodellt követnek, és rengeteg diák is részt vett a megmozduláson, hogy az oktatáspolitika visszásságai ellen tüntessen.

A tüntetők felszólították Herbert Kickl belügyminisztert, hogy mondjon le posztjáról.

(derStandard.at/wien.orf.at)