Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A NAV segít ottfelejteni az adónkat az egyházaknál

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mint arról tegnap is írtunk, a tavalyi volt az első olyan év, amikor úgy rendelkezhettünk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal töltse ki helyettünk a személyi jövedelemadó (szja)-bevallásokat. Az e-szja bevezetése törvényszerűen azzal járt, hogy az adózók jelentős része átsiklott az 1+1 százalék felajánlásán, akár papíralapon, akár az ügyfélkapuk értesítési rendszerén keresztül adta le bevallását.

A jövőre nézve meglehetős torzítással kompenzálhatja az adózók feledékenységét az szja-törvény novemberi módosítása, amely a következőképpen rendelkezik:

 „(7) Az adóhatóság a 4/A. § (1) bekezdés a) pontja szerinti kedvezményezett részére a rendelkező nyilatkozatot az újabb kedvezményezett megjelöléséig vagy a rendelkező nyilatkozat visszavonására irányuló nyilatkozat benyújtásáig veszi figyelembe. Az újabb kedvezményezett megjelölésére vagy a nyilatkozat visszavonására a nyilatkozattétel évét követően évente egy alkalommal, az 5. § (1) bekezdésben meghatározott határidőig kerülhet sor.”

Az ominózus 4/A. § (1) bekezdés a) pontja szerinti kedvezményezettek pedig nem mások, mint a bevett egyházak. 

Vagyis amennyiben az adójával rendelkező személy idén kiválaszt egy, a bevett egyházak közé tartozó kedvezményezettet,

az adóhatóság a rá következő években egészen addig ugyanannak az egyháznak folyósítja az egy százalékot, ameddig az adózó másik kedvezményezettet nem választ,

vagy vissza nem vonja nyilatkozatát.

Tehát miközben az e-szja bevezetése minden lehetséges kedvezményezettet hátrányosan érintett 2017-ben, a törvénymódosításnak ez a passzusa csak az egyházakra vonatkozik. Azokra az egyházakra, amelyek közül a tavalyi évben is kettő ott volt a három a legtöbb 1+1 százalékos támogatást bezsebelő szervezet között. Így pedig tovább nőhet a szakadék a következő években a felajánlásokat letaroló egyházak, és a már így is a rengeteg, ám számukra létfontosságú támogatástól eleső civil szervezetek között.

Az e-szja webes kitöltő felülete már elérhető a NAV honlapjáról, január 8-tól pedig már bárki beküldheti elektronikusan az szja 1+1 százalékos nyilatkozatát is.