Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén is kevesebb 1 százalékos felajánlást kaphatnak a civil szervezetek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavaly óta lehet úgy rendelkezni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal töltse ki az adózó helyett a személyi jövedelemadó (szja)-bevallásokat. Ugyan ez nagy mértékben egyszerűsíti az adózó életét, de az olyan szervezetek számára, melyek bevételének jelentős részét az adó 1 százalékának átutalása adta, ez óriási érvágást jelentett. 2017-ben egy milliárddal kevesebb pénz jutott a civil szervezeteknek, mint 2016-ban – írja a Népszava.

Az e-szja bevezetéséről rendelkező határozat meghozatala után már megjelentek az azzal kapcsolatos cikkek, hogy ez valószínűleg csökkenést fog eredményezni az 1 százalékok összegében, mivel a NAV a bevallás ezen részét nem töltheti ki az adózó helyett – az adózók pedig nem veszik a fáradtságot, hogy rendelkezzenek róla.

Konkrétan a 2016-os 8,5 milliárdról 7,5 milliárdra csökkent a felajánlások összege 2017-ben, és ez valószínűleg nem változik majd 2018-ban sem.

Már évek óta a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapja a legtöbb felajánlást, de még nekik is 33 millió forint veszteséget jelentett a változás; 175 millió forintról 142 millióra esett az összeg. A második helyezett Daganatos.hu Alapítvány 115 millió forintot kapott, a harmadik a Bátor Tábor Alapítvány lett, de ők is veszítettek 10 milliót az előző évhez képest.

Látható, hogy nem elhanyagolható különbségekről van szó, de a legnépszerűbb szervezeteknél a működésüket talán nem lehetetleníti el a változás.

Ez a kisebb szervezetekről már valószínűleg nem mondható el.

Már az e-szja bevezetése előtt is érték a civil szervezeteket veszteségek az 1 százalék szempontjából: az egykulcsos adó bevezetése, majd annak 16 százalékról 15-re csökkentése is problémákat okozott, hiszen az adóterhek csökkenésével együtt az szja 1 százalékának összege is csökkent.

Tehát ha azt szeretnénk, hogy továbbra is fenn tudják magukat tartani azok a civil szervezetek, amik felbecsülhetetlenül fontos munkát végeznek, főleg ezekben az években, amikor az állam egyre kevésbé látja el azokat a társadalmi feladatokat, amiket aztán a civilek kénytelenek pótolni, ne hanyagoljuk el az adónk 1 százalékáról való rendelkezést! A NAV tegnap már kiadta az 1 százalékra jogosult regisztrált civil kedvezményezettek listáját, valamint postázta az idei szja-bevallásokról szóló tájékoztató leveleket.

Május 22-ig még sok idő van arra, hogy kitöltsük az adó 1+1 százalékának felajánlására szolgáló nyomtatványt!