Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németországban 160 ezer dolgozó sztrájkol

Ez a cikk több mint 6 éves.

Németországban kedden országos sztrájkba kezdtek először a fémiparban dolgozók, majd pénteken  ehhez csatlakoztak az Audi és a BMW dolgozói is. A legnagyobb német – és következésképp a legnagyobb európai – fémipari szakszervezet, az IG Metall hirdette meg a sztrájkot, a dolgozók 6 százalékos béremelést és rövidebb munkaidőt követelnek.

A sztrájk hatalmas léptékű, eddig 160 ezer munkás vett benne részt több száz cégnél. Csak Bajorországban 20 ezer ember csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A bértárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mivel a munkaadók maximum 2 százalékos emelésre és negyedévente 200 eurónyi bónusz kifizetésére hajlandóak, és a csökkentés helyett inkább növelnék a munkaidőt. A munkások azt szeretnék elérni, hogy határozott időre (2 évre) lehessen 28 órás munkaidőt igényelni azoknak, akik műszakban dolgoznak, vagy akik gyermeket nevelnek vagy idősöket gondoznak. Az ezzel kieső bér egy részét pedig a munkaadónak kötelessége lenne kifizetni. Ehhez képest a munkaadók 40 órás hetet és rugalmasabb beosztást szeretnének bevezetni. Mindkét fél hajthatatlannak mutatkozik követeléseiben.

A csütörtöki tárgyalások során csak annyiban sikerült megegyezni, hogy a két fél felállít egy szakértői csoportot, amely utánajár a munkaidő csökkentésének lehetséges következményeinek. Január 24-én folytatódnak a tárgyalások, de a sztrájkok addig is folytatódnak. Az IG Metall szakszervezet elnöke, Roman Zitzelsberger a Reutersnek azt nyilatkozta, „Nincs okunk levenni a lábunk a gázpedálról”.

Egészen eddig csak figyelmeztető sztrájkokat tartottak a munkások, azaz csak pár óra erejéig szüneteltették a munkát. Azonban ha továbbra sem vezetnek eredményre a tárgyalások, akkor a szakszervezet 24 órás munkabeszüntetést és komoly profitveszteséget ígér.

A német gazdaság jelenleg gyors ütemben növekszik, a kormány legfrissebb becslése szerint 2017-ben 2,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék. Ráadásul a munkanélküliségi ráta is rekordalacsony szinten van. Ezek a körülmények pedig muníciót adnak a sztrájknak, amit egy közvéleménykutatás szerint a németek 47 százaléka támogat.