Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP, az LMP és a Jobbik is a Fidesz-kormányzást hibáztatja a Margit kórházi rüh-fertőzésért

Ez a cikk több mint 6 éves.

A budapesti Szent Margit kórházban az RTL Klub értesülései szerint október óta rüh-fertőzéssel küzdenek, amelyet már betegek és dolgozók is elkaptak. A rühesség egy atkás fertőzés, ami erős viszketéssel jár: az atka alagutakat fúr a bőrbe, ami allergiás reakciót okoz. Az LMP, az MSZP és a Jobbik is kiadott az üggyel kapcsolatban sajtótájékoztatót, melyben mindannyian a fideszes kormányzás egészségpolitikáját hibáztatták a Margit kórházban kialakult állapotokért.

Az LMP szerint a kórházi fertőzések elszabadulása a Fidesz-kormányzás egyik súlyos lenyomata.

„A napvilágra került újabb eset is igazolja, hogy a kórházi fertőzések nagyon komoly problémát jelentenek. Miközben a kormánypártok termelési jelentésekkel próbálkoznak, addig a számok magukért beszélnek: az elmúlt nyolc évben megkétszereződött a kórházi fertőzések száma.  Az intézmények pénzhiány miatt nem tudnak megfelelő takarítást biztosítani, vagy éppen egyszer használatos eszközöket kénytelenek újrahasznosítani, és emiatt lépnek át alapvető higiéniai előírásokat is.”

Az MSZP a fideszes politikusok gazdagodását állította szembe a magyar egészségügy romló állapotával:

„A Fidesz nyolcadik évében már ott tartunk, hogy a kórházakban a betegek és az egészségügyi dolgozók rühesek lesznek, mert a kormány nem ad elég pénzt a kórházak fertőtlenítésére.

Árulkodó önleleplezés az, hogy Orbánék nem merik elárulni, hogy hányan halnak meg kórházi fertőzésben. Csak annyit lehet tudni, hogy ma Magyarországon 32 ezer gyógyítható beteg hal meg a nem megfelelő kórházi színvonal miatt.

Tavaly a Fidesz közel 70 milliárdot költött az adófizetők pénzéből propagandára, és sokszor ennyit saját gazdagodására. Annyi pénzt elloptak már, hogy nekik nem okoz gondot megfizetni a magánklinikákon, az osztályon felüli ellátást, ha gondjuk támad az egészségükkel.

Mi marad az egyszerű embereknek? A magyar kórházakban patkányok potyognak a plafonból, rühesek a betegek és a kórházi dolgozók, hideg a radiátor az osztályokon, több ezer orvos hiányzik, a műtők beáznak, a dolgozók menekülnek, a hospice-ra nincs pénz, a várólisták pedig egyre nőnek.”

A Jobbik szerint a rüh-fertőzés „nem a kórház szégyene, hanem a „Magyarország erős és büszke európai ország” hazug szlogent hirdető kormányé.

Egy XXI. századi európai ország egyetlen egészségügyi intézményében sem fordulhatna elő rüh-fertőzés, egyik kórházban sem lehetnének XX. század eleji balkáni állapotok, de nem lehetne eszközhiány, vagy a börtönkosztot jóval alulmúló élelmezési gyakorlat, ahogyan durva orvos- és ápolóhiány sem. Magyarország tükre az egészségügy jelenlegi állapota.”

Mindhárom párt javulást ígért az egészségügyben abban az esetben, ha a 2018-as választások után ők kerülnének hatalomra. Az MSZP „mindenkinek a legnagyobb esélyt biztosítaná a gyógyulásra”, az LMP „valóban működő és valóban ingyenes állami egészségügyet” ígért, a Jobbik pedig azt ígéri, „a kormányváltást követően véget vet a mindent felemésztő korrupciónak, elzárja az Orbán Viktor hóbortjaira fordított pénzcsapokat, elszámoltatja a tolvajkormányt, s nekilát a bérek felzárkóztatásának (béruniós program), az egészségügy és oktatás fejlesztésének, rendbetételének.”