Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár Hódmezővásárhelyén játszik dupla vagy semmit az ellenzék

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hódmezővásárhelyen beérett az ellenzéki összefogás. Előbb az MSZP, az LMP a Jobbik, majd később a DK és a Momentum is beállt Márki-Zay Péter független jelölt mögé, aki állítása szerint 2010-ben a Fideszre szavazott, és a kormánypártok nagy rajongója volt.

A helyi mérnök bejelentése után rögtön több hír is érkezett, amik mutatják, milyen kemény harcra lehet számítani. Előbb abból lett hír, hogy térfigyelő kamerákat szereltek a jelölt háza mellé, majd kiderült, egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe került Márki a bejelentés után.

Elsőre jól hangzik, hogy teljes összefogás alakult ki a városban a Fidesz polgármester-jelöltje ellen, de ha végignézzük a korábbi eredményeket, ez se jelent sokat az ellenzéki jelölt javára Lázár János városában. 2014-ben a tavaly elhunyt Almássy polgármester 61%-kal nyert, 2010-ben Lázár János 66, 2006-ban 72, 2002-ben 46 százalékkal lett a település polgármestere. Nehezen nevezhető ellenzéki terepnek, és így Márki is nehezen nevezhető esélyes jelöltnek.

Viszont a választás időzítése miatt – hiszen arra február közepén kerül sor, várhatóan 5 héttel az országgyűlési választások előtt – az eredmény kulcsfontosságú lesz, egyfajta szintmérő. Egy olyan kampány elé nézhetnek így a város lakói, mint anno 2013 végén Baján a helyi időközi választás alkalmával. Az eredményekből pedig a választók az országgyűlési eredményre nézve fognak következtetéseket levonni.

Pedig ez nehéz lesz, mivel a fenti számok alapján már egy 10%-os Fidesz-győzelem is órási eredmény lenne Márki részéről. Így pedig az a helyzet áll elő, hogy a teljes összefogással egy olyan jelölt médiareprezentációja, és egy olyan választás kerül előtérbe a nagy országgyűlési előtt, ami nem kedvez az ellenzéknek. A Fidesznek pedig a várható győzelem miatt érdemes előtérbe tolnia a választást.

Persze érthető, hogy a pártok beállnak Márki mögé, hiszen Hódmezővásárhelyen a Lázár-korszakban még az ellenzék írmagját is kiirtották. Nem nagyon van senkinek helyi szervezete, ami felvehetné a harcot a Fidesz egész várost uraló gépezetével, így a közös jelölt mögé való beállás egyfajta megúszása is a helyzetnek. Azt, hogy hogyan állnak az ellenzéki pártok, jól mutatja, hogy egyetlen nem fideszes jelölt se tudott 20% fölé kerülni 2006 óta.

Az viszont biztos, ez a választás kulcsfontosságú lesz a nagy országgyűlési választás előtt, és olyan médiafigyelmet fog kapni, mint 4 éve a bajai időközi választás. Kérdés, ki tud ebből érdemben profitálni, hogy a nagy médiafigyelem mellett átmegy-e például az, már egy szoros eredmény is csoda lenne a városban.