Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

#timeisup: Ma éjszaka beindul a #metoo ihlette akcióterv

Ez a cikk több mint 6 éves.

A #metoo kampányt nem kell senkinek bemutatni – a Harvey Weinsteinnel szembeni vádakkal kipattant zaklatási botránysorozat itthon is felkavarta a közbeszédet és a social media falakat. Hírességek most azon dolgoznak, hogy a sajtóhíreken túl valamilyen mélyebb változás is történjen, ne csak a rivaldafényben, hanem a mindennapi életében is.

A #TimeIsUp azaz „letelt az idő” kampányról a héten már írtunk hosszabban. A több száz női híresség közös munkájából született akciótervet hétfőn, egy hírlevélben jelentették be.

A támogatók jól megfogható célokat tűztek ki: 13 milliárd dolláros alapot hoztak létre, hogy jogi segítséget nyújthassanak a zaklatás ellen felszólaló hátrányosabb helyzetű nőknek. Követelik a jogi háttér biztosítását: büntetni akarják a zaklatásokat toleráló cégeket, és visszaszorítanák a titoktartási szerződéseket (amikkel például Harvey Weinstein sakkban tartotta áldozatait).

Ami a szimbolikus gesztusokat illeti, ma éjjel (magyar idő szerint hajnali 2-kor) kezdődik a Golden Globe gála, ahol a #TimeIsUp kampány kezdeményezésére fekete ruhában várják a résztvevőket, ezzel kifejezve támogatásukat az ügyben.  A gálát idén Seth Meyers amerikai humorista vezeti majd, aki felesége és barátai segítségével készült fel az este levezetésére, és többször is nyilatkozott a sajtóban, támogatását fejezve ki az ügyben.

A fekete ruhák mellett Time Is Up feliratú kitűzőket viselnek majd a hírességek, és a beszédek alatt is számíthatunk rá, hogy további szexuális zaklatás elleni kampányokról lesz szó.

(CNN)