Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hollywood női sztárjai a kétkezi dolgozók zaklatása ellen is küzdenének cselekvési tervükkel

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint 300 hollywoodi színésznő, rendező, producer és ügynök fogott össze, és hozott létre cselekvési tervet a #metoo kampány által tematizált zaklatások ellen. A hétfőn bejelentett Time’s Up (Az idő lejárt) elnevezésű kezdeményezés fontos erénye, hogy nemcsak Hollywoodban, de a „kékgalléros”, kétkezi munkát végző nők érdekében is küzdene a zaklatások és az egyenlőtlenség ellen.

A cselekvési terv a következő pontokat tartalmazza:

  • Egy 13 milliárd dolláros adományalappal rendelkező jogi alapot, amely segítséget, jogi védelmet adna a kevésbé kiváltságos helyzetben élő nők – takarítónők, ápolók, mezőgazdasági, gyári és vendéglátóipari dolgozók – zaklatási ügyeiben.
  • Törvénykezés kidolgozása, amely büntetné a rendszeres zaklatást toleráló vállalatokat, és visszaszorítaná az áldozatok elhallgattatását szolgáló titoktartási szerződéseket.
  • Nemi egyenlőség, paritás elérése a filmstúdiókban és az ügynökségeknél.
  • Arra kérik azokat a nőket, akik a vasárnapi Golden Globe díjátadón végigsétálnak a vörös szőnyegen, hogy figyelemfelhívó célzattal viseljenek feketét, és szólaljanak fel a visszaélések ellen.

A Time’s Upban részt vesz többek között Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Natalie Portman, Rashida Jones, Emma Stone, Kerry Washington és Reese Witherspoon színésznő, vagy például az olyan nagy sikerű sorozatok, mint a Grace klinika ötletgazdája és producere, Shonda Rhimes.

A kezdeményezés egyik legfontosabb célja, hogy a zaklatás elleni fellépés ne csak a privilegizált helyzetben lévő, jelentős befolyással rendelkező hollywoodi nőkre terjedjen ki, de helyet kapjanak a kisebb érdekérvényesítő lehetőségekkel rendelkező csoportok is. Mindez nem spontán jutott a sztárok eszébe: novemberben 700 ezer mezőgazdaságban dolgozó nő írt nyílt levelet, amelyben szolidaritásukról biztosították a színésznőket, utóbbiak erre a szolidaritási gesztusra is reagálnak most.

A Time’s Up vezetők nélküli, önkéntesekből álló szervezet, és különböző stratégiai céljaik megvalósítását munkacsoportok felügyelik.

(The New York Times)