Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánnak hamarosan választania kell a politikája és az EU közt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miközben Milo Yiannopoulos arról standupol, hogy Magyarország és Lengyelország az európai kultúra utolsó bástyái, ahol a nőknek nem kell attól tartaniuk, hogy megerőszakolják őket, kamionnal hajtanak feléjük vagy savval öntik le őket (végülis tényleg inkább a lúg a divat), a Guardian egyik rendszeres külső szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora, Will Hutton politikai közgazdász arról írt, a magyar-lengyel irányzat az EU egészére jelent fenyegetést.

Hutton szerint a magyar és lengyel konzervatív nacionalizmus és elzárkózás kombinálva a V4-ekben ébredező illiberális demokráciafogalommal egyszerű recept arra, hogy a politikai elit a saját hazájában a lehető legkiterjedtebb elnyomást gyakorolhassa, és a lehető legnagyobat szakítson, mikor elhatalmasodik a korrupció. Ilyen körülmények között a törvény keze is a hatalom felé hajlik, kivirágzik a rasszizmus és a haveri kapitalizmus, mindez pedig nemzetközi konfliktust is szülhet, írta Hutton.

A közgazdász szerint ennek a modellnek elsősorban Kína és Oroszország, második sorban India és Törökország a képviselője, Lengyelország és Magyarország pedig nyíltan csodálja a mintát. Persze nem csak Keleten, Nyugaton is jelen van az irányzat: „Európaszerte konzervatív nacionalista pártok ugyanazokat a dobokat verik”, legyen szó a német AfD-ről, Nigel Farage-ról és a brexitpárti Torykról, vagy Orbán Viktor illiberális demokráciájáról, amit a lengyelek évek óta példaként követnek, írja.

Karácsony előtt az EU három hónapos ultimátumot adott a lengyel kormánynak, mert az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű jeleit mutatták. Ha nem változtatnak a jelenlegi irányvonalakon, elesnek az unió pénzügyi támogatásától és elvesztik a szavazati jogukat. Hutton attól tart, hogy ez csak erősebbre fűzte Orbán és a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki barátságát. Morawiecki budapesti látogatásakor kijelentették, nem fogadják el a brüsszelitáktól jövő nyomást, nem fogadják el a migránskvótát.

Kép: Twitter

Hutton szerint jelenleg a rendszerváltás álma inog – szerinte Nyugaton 1989-ben még úgy gondolták, ha megteremtik a liberális demokrácia intézményeit, a demokratikus gondolkodás is megjön majd idővel. Hutton úgy látja, a jelenlegi helyzet nem ezt mutatja, a rendszerváltás gondolata kezd szétesni, aminek először a 2008-as válság, másodszor a 2015-ös bevándorlási hullám volt a közvetlen okozója.

Az elemző szerint a lengyel-magyar illiberális nacionalizmussal szemben az Európai Unió csak úgy győzhet, ha teljes győzelmet arat – azaz Hutton szerint Orbánnak a politikája és az ország uniós tagsága közt kell majd választania. A baloldalnak meg kell találnia a hangját, az EU-nak pedig kemény kézzel kell majd bánnia ezzel a helyzettel. Az óvatos megoldások ideje lejárt, írja.

(Guardian)