Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mostantól az iskolák csak hivatali engedéllyel nyilatkozhatnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az RTL híradója szombaton számolt be, hogy a Nemzeti Szakképzési Hivatal körlevélben utasította az iskolákat: mostantól csak abban az esetben nyilatkozhatnak a sajtónak, ha a választervezetüket a hivatallal egyeztették. A sajtó megkeresére az iskoláknak hírzárlatot kell elrendelnie, majd az adatgyűjtés után választervezetet írnia. A választ csak a hivatal jóváhagyása után küldhetik ki a sajtónak.

A körlevél a szerdai híradó hatására születhetett, mikor egy komáromi szakgimnázium tanára, Balla István akkor még név nélkül nyilatkozott az RTL Klubnak. A tanár egyet nem értését fejezte ki az iskolában bevezetett szokással kapcsolatban: az aznap intőben részesült gyerekek nevét minden nap kirakták a bejárat melletti faliújságra. Az oktatási jogok biztosa szerint is jogsértő eljárást az iskola igazgatója vezette be.

Kép: RTL Klub Híradó

A nyilatkozata miatt az igazgató számonkérte a tanárt, jegyzőkönyvet is felvettek, bár nem munkaidejében, hanem lyukas órában nyilatkozott.

Ezután pénteken a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – akik a szerdai hírre úgy reagáltak, az iskolában nincs szégyenfal, csak egy hirdetőtábla, amire kirakják az intőt kapottak nevét – körlevelet írt a szakképző iskoláknak, amiben szabályozzák, mit kell tennie az iskoláknak, ha sajtómegkeresést kapnak.

A hivatal elképzelése szerint az iskoláknak a sajtó megkeresésére „hírzárlatot” kell elrendelniük, adatokat gyűjteniük, választervet írni, és ezt jóváhagyatni a hivatallal, akik válaszban iránymutatást küldenek.

A PDSZ elnöke szerint ezek után még kevesebben mernek majd véleményt mondani, mert tartaniuk kell a következményektől, hogy elveszíthetik állásukat.

Egyértelmű, hogy összefüggés van a levél és a komáromi tanár szerdai nyilatkozata között – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Ezzel a hivatal megköti az igazgatók, mindenféle nyilatkozó, és a sajtó kezét is. „Ez nem a demokráciákra jellemző, ha Rákosi ilyet tudott volna csinálni, egészen biztosan csettintene az ujjával” – tette hozzá Mendrey.

(RTL Klub)