Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tél áldozatai: 71 ember halt meg december végéig a hideg miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ősz eleje és december 31. között 71-en fagytak meg Magyarországon – tudatta a Magyar Szociális Fórum.

A fagyhalál áldozatainak száma az enyhébb időjárás miatt csökkent 2016 azonos időszakához képest (akkor több mint száz volt), de a tömegméretű pusztulás folytatódott – értékelte az MSZF az adatot.

A Szociális Fórum szerint a kormány, ahelyett, hogy a kilakoltatottak fedélhez juttatásával vetne véget az évről-évre ismétlődő tömeges pusztulásnak, a fagyhalálról szóló adatszolgáltatás megnehezítésével igyekszik elkendőzni a szomorú valóságot.

A kormány utasítására az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala többé nem adhat információt a rendkívüli kihűléses esetekről, hanem a területi rendőrkapitányságok illetékességébe utalták a fagyhalál esetek közigazgatási eljárás keretében történő megállapítását.

Az új szabályozás hátterében az áll, hogy ne lehessen valós időben tájékozódni a történtekről, hanem csak rendkívül időigényes és aprólékos utánajárással lehessen feltérképezni a valós állapotot – értékelt az MSZF. Véleményük szerint a kormány azért nehezítette meg az információhoz jutást, hogy a választás évében szebb színben tüntesse fel magát és a magyar társadalmi valóságot.

„2016-ban államtitkári szinten tagadták, hogy bárki is megfagyott volna, jóllehet akkorra már több mint nyolcvan emberéletet követelt a fagyhalál. A kormány nem létező problémaként kezelte a tömeges életvesztést akkor is, amikor a Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban bekövetkezett 238 fagyhalál esetről számolt be” – írják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt állította, hogy a hajléktalan-ellátás felkészült a télre, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbb honfitársunk saját, fűtetlen otthonában hal meg a hideg miatt.

Január 15-én este 6 órakor Budapesten, a Kossuth téren rendeznek gyertyagyújtást fagyhalált halt embertársaink tiszteletére.

Forrás: Magyar Szociális Fórum