Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt a Soros-család megmentője

Ez a cikk több mint 6 éves.

Brandeisz Elza, akit 1995-ben az izraeli Yad Vasem Intézet a Világ Igaza díjjal tüntetett ki azért, mert a második világháború alatt saját élete kockáztatása árán mentett meg zsidókat, szombaton életének 111. évében elhunyt – írja a Kisalföld.

Elza 1907 szeptemberében született, később ismert mozgásművész lett: tanárnőként tanfolyamokon tanította a mozgás szeretetét, az egészséges életformát, a test és a lélek harmóniáját. A művészi tornában is elneveztek róla egy fordulatot, a Brandeisz-ugrást.

Ismertségét azonban leginkább a második világháború során tanúsított bátorsága adta, amikor családjának balatonalmádi nyaralójában zsidókat rejtegetett. Köztük volt Szűcs Erzsébet, Soros György édesanyja is, majd később maga György is. Elza egy tanítványa révén ismerkedett meg a Soros-családdal, Erzsébettel pedig a nyaralóban barátkozott össze.

„Az akkor tizenéves Gyuri ősszel látogatta meg az édesanyját, én ekkor találkoztam vele először. Később ő is hozzánk költözött egy időre. Ha a szomszédok rosszindulatúak lettek volna, végünk van, így azonban sikerült megmenteni őket abban a vérzivataros időben” – nyilatkozta korábban a Kisalföldnek Elza.

Elza a háború után Vörösberényben tanított, és évekkel később ő kérte meg Soros Györgyöt, hogy mentse meg az ottani iskolát. Ezt a kérését Soros teljesítette is, százmillió forinttal támogatta a vörösberényi általános iskola felújítását.

„Elzának volt ez a szívügye. Ő kért meg rá, hogy segítsek az építésben, és iránta való hálámból adtam a pénzt. Az avatásra is miatta mentem el. Ez az egész iskolaépítés Brandeisz Elzáról szólt,” – nyilatkozta Soros korábban a Heteknek.

Ugyanebben az interjúban az üzletember így jellemzi az elhunytat:

„Elég kivételes eset volt. Ilyen ember, mint ő, sajnos kevés volt az országban.”