Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az internet összefogott a netsemlegesség megmentése érdekében

Ez a cikk több mint 6 éves.

December 14-én az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) eltörölte a netsemlegességet biztosító szabályokat, majd ezt a döntést január negyedikén megerősítette, amikor nyilvánosságra hozta a határozat végleges verzióját. A legnagyobb technológiai cégeket (Google, Amazon, Netflix, Facebook, Twitter) képviselő lobbicsoport, az Internet Egyesület (Internet Association) vállalta, hogy az FCC döntésével szemben közbenjáró szerepet töltsön be a határozatot megtámadó bírósági folyamat során.

„Ne korlátozd a netemet!” Tüntetők tiltakoznak 2015-ben a netsemlegesség korlátozása ellen New Yorkban. / Flickr.com

A netsemlegességet 2015 februárjában iktatta törvénybe az akkor még demokrata többségű kommunikációs bizottság az 1996-os Telekommunikációs törvény módosításával. Az akkori törvény azt biztosította, hogy az internetes szolgáltatók nem korlátozhatták a felhasználók hozzáférését bármely netes tartalomhoz sem lassítással, sem leállítással.

A mostani döntéssel a nagy szolgáltatók könnyedén befolyásolhatják azt, hogy milyen tartalomhoz férnek hozzá a felhasználók – és annak ellenére, hogy ezt a döntést az USA-n belül hozták meg, a következményei nem csak az amerikai felhasználókat érinthetik majd negatívan.

Az Internet Association elnöke és ügyvezető igazgatója, Michael Beckerman közleményben reagált az FCC végső döntésére:

„Ez a határozat szembemegy az amerikaiak többségének akaratával, és felszámolja a szabad és nyílt internetet. Az IA szándékában áll, hogy közbenjárjon a döntés ellen induló bírósági eljárásban, és társvállalatainkkal együtt továbbra is arra törekszünk, hogy jogerős megoldás útján visszaállítsuk a netsemlegesség erős és ellenőrizhető védelmét.”

Az ügy csak hónapok múlva kerülhet majd bíróság elé, jelenleg még nincs is meg a felperesek végleges listája. Azzal, hogy az internet Association vállalta a jogi közbenjáró szerepét, a csoport biztosította magának azt a jogot, hogy kiállhasson az általa képviselt cégek érdekeiért, amiket a netsemlegesség eltörlése súlyosan csorbít.

A Netflix egy tweetben kijelentette, hogy „Az internet összefogott a netsemlegesség védelméért. Ami pedig az FCC-t illeti: találkozunk a bíróságon.”