Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Élhető Erzsébetváros szerint nem hoz megoldást a bulinegyed-népszavazás

Ez a cikk több mint 6 éves.

A VII. Kerületi Választási Bizottság december 28-i határozatában február 18-ra írta ki a helyi népszavazást a bulinegyedben található szórakozóhelyek nyitvatartását illetően. Az erzsébetvárosi önkormányzat által kezdeményezett népszavazási kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete Budapest VII. kerület Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?

Az Élhető Erzsébetváros nevű csoport már jó ideje igyekszik a nyilvánosság elé tárni a bulinegyedben uralkodó problémákat, a kocsmák által okozott egész éjszakás zajt, felfordulást vagy a patkányok elszaporodását. A közösség most úgy véli, a népszavazás egyáltalán nem fog megnyugtató válaszokat adni ezekre a gondokra, ehelyett az önkormányzat elkölt 42 millió forintot egy nem kötelező érvényű népszavazásra.

(Fotó: Flickr / hatja)

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros egyik alapítója és szóvivője a Mércének elmondta, nagyon problematikus, hogy az önkormányzat egy alapjog tiszteletben tartását bocsátja népszavazásra. Szerinte nincs rendben az sem, hogy az egész kerület lakóit megszavaztatják arról, egy pár utca által körülhatárolt, kis terület lakói pihenhetnek-e éjszaka vagy sem.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala még novemberben közölt egy állásfoglalást, amelyben többek között egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hívja fel a figyelmet: eszerint a vállalkozáshoz való jog nem abszolút, ki kell békíteni más jogokkal, például a pihenéshez való joggal. Az AB akkor egy hasonló konfliktusban foglalt állást, amely terézvárosi lakók és szórakozóhelyek között alakult ki.

Garai arra is felhívta a figyelmet, hogy a népszavazás nem kötelező érvényű, bármi is legyen a kimenetele, nem kötelezi semmire az önkormányzatot.

Tehát egy nagyon drága közvélemény-kutatás lesz, amelynek végeredményétől függetlenül nem lehet megspórolni, hogy az önkormányzat rendeletben tegyen a lakók nyugalmának biztosításáért.

Arra a kérdésre, hogy az Élhető Erzsébetváros mire fogja buzdítani a helyi lakosokat, Garai elmondta, szeretnék, hogyha mindenki elmenne szavazni.

„Tisztában vagyunk vele, hogy az ilyen esetekben nagyon magas a távolmaradás, ugyanakkor az ilyen kerületi összefogás, mint amilyen eddig volt, példa nélküli, akárcsak az, hogy kerületi népszavazást tartsanak Erzsébetvárosban. Úgyhogy reméljük, a részvételi arány is példa nélküli lesz. Mi erre biztatunk is mindenkit, és szeretnénk, ha megmutatná a többség, hogy nincs arra szükségünk, hogy nálunk hajnali hatig dorbézolás legyen.”

A csoport tagjai azonban tisztában vannak vele, hogy nyugalmuk védelmében a jövőben is fel kell lépniük: a rendelkezésünkre álló eszközökkel a végsőkig elmegyünk – ígérte Garai.