Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 halálos áldozata van eddig az iráni rendszerellenes tüntetéseknek

Az iráni állami média közlése szerint eddig 10-en vesztették életüket az 5. napja tartó tüntetéseken Iránban. Mindeközben napról-napra egyre több városban mennek utcára az emberek. Bár kevés információ szivárog ki, az állami hatóságok több közösségi média csatornát is blokkoltak, de a hírügynökségi jelentések szerint vasárnap már tízezrek voltak az iráni utcákon, akik összecsaptak a  rendfenntartókkal.

Az iráni állami tv közlése szerint eddig 10-en vesztették életüket a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásaiban Iránban. Az állami média azonban nem közölte, az áldozatok tüntetők vagy rendfenntartók, és milyen körülmények között történtek a halálesetek – írja az izraeli baloldali lap a Haaretz

A többi hírügynökség ellenben 2 illetve 4 halálos áldozatról beszél eddig.

Amit tudunk, hogy két embert vasárnap ölték meg Izeh délnyugati iráni városában, itt sokan meg is sérültek, az ILNA hírügynökség idézte a helyi parlamenti képviselőt, Hedayatollah Khademi-t. „Nem tudom, hogy a tegnapi áldozatok a tüntetők, vagy a rendőrség hibájából haltak-e meg, ki kell vizsgálni mi történt,” mondta Khademi.

A tüntetéseknek emellett több száz áldozata van, és az iráni rendfenntartók is több száz embert tartoztattak le. A tüntetések egyre gyorsabb ütemben terjednek Iránban. A munkás tüntetésnek indult tiltakozásokhoz, Irán több részén csatlakoztak a fiatal egyetemisták, és a helyi kisebbség tagjai is. A kurdok helyi pártja közleményben szólította fel tagjait a tüntetéseken való részvételre.

Az elmúlt napok eseményeit itt foglaltuk össze.
A tüntetések kirobbanásáról pedig itt írtunk.

Haaretz/Al Jazeera/Mérce

Olvass tovább!