Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

UNICEF: A gyerekek elleni erőszak óriási mértékű

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az UNICEF friss felmérése szerint világszerte, különösképpen a konfliktuszónákban sokkoló a gyerekek elleni erőszak. Hiszen ha a fiatalok az iskolában, otthon és a játszótereken sincsenek biztonságban, hol lennének?

Manuel Fontaine, az ENSZ gyermekjogi szervezetének elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szintű brutalitás nem válhat új normává.

A háborús övezetekben, így Dél-Szudánban, a Közép-Afrikai Köztársaságban vagy Jemenben rengeteg gyereket küldenek harcba, gyilkolnak, erőszakolnak meg.

A tanulmány kitért a családon belüli és az iskolai erőszak kérdéskörére is – elvileg a család és az iskola azok a helyszínek, ahol leginkább biztonságban kéne érezniük magukat a gyerekeknek. Itthon 2004 óta (vagyis Magyarország uniós csatlakozása óta) törvényileg tiltják az otthoni testi fenyítés minden formáját – ez csak a világ 9%-ban van így, bár ahogy a tapasztalatok mutatják, ez sem jelent sokat.

Magyarországon a diákok 27%-át éri valamilyen fajta testi bántalmazás az iskolában és nagyjából ugyanennyien jelezték, hogy másokat bántanak. Az iskolai bántalmazás csak a világ felében tiltott teljesen.

A kutatásban feltüntetett hatvan ország kétharmada az utóbbi tíz évben iktatta törvénybe az otthoni gyermekbántalmazás tiltását, azonban pusztán a törvényhozás felgyorsulásától nem csökken a valóságban is a probléma. Mégpedig továbbra is sokakban él az elképzelés, hogy egy-két pofontól még fel lehet nőni, sőt, az megedz, mert az a fő, hogy hatékony munkaerő legyen az emberből. Ami persze a jelenlegi társadalmi normák szerint elsődleges fontosságú, de ezt nem fizikai erőszakkal lehet elérni. Másrészt azt a működési módot sem szabadna természetesnek venni, hogy az engedelmességet jutalmazzák, ellenkező esetben büntetés jár – erről itt írtunk bővebben.