Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészséget nem érdekli, hogy 23 milliárd forint azeri kenőpénz landolt Magyarországon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Elutasította a Jobbik és az Átlátszó feljelentését is a Legfőbb Ügyészség a Magyarországra érkező azeri pénzek kapcsán. Hiába igazolta az oknyomozó portál dokumentumokkal is, hogy minimum pénzmosásról van szó, a Magyarországon átfolyó 9 milliárd kapcsán az ügyészség nem akart vizsgálatot lefolytatni.

Az Átlátszó hivatali vesztegetés, pénzmosás és pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával fordult az ügyészséghez. A feljelentésükben pedig nem csupán információk, hanem konkrét bizonyítékok, például bankszámlakivonatok is voltak.

A portál a feljelentésbe a pénzmosás mellé azért vette be a vesztegetést is, mert az azeri korrupciós és megvesztegetési alapból pont akkor kerültek Magyarországra a pénzek, amikor a kormány egy azeri kormánylátogatás után, addigi álláspontját megváltoztatva kiadta a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak.

Az ügy előzménye, ahogy az Átlátszó írja, hogy szeptemberben, „az OCCRP nevű nemzetközi újságírói szervezet banki bizonyítékokkal alátámasztott tényfeltárása szerint Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. Az ügyben érintett cégek egy szövevényes céghálót alkottak, amelyet azért hoztak létre, hogy az azerbajdzsáni elit tisztára tudjon mosni pénzeket. Összesen 2,9 milliárd dollárt (760 milliárd forintot) mozgattak meg.”

Ebből a pénzből pedig Budapestre is jutott pont akkor, amikor kiadtuk a baltás gyilkost. Ramil Safarov azért ült Magyarországon börtönben, és várt volna rá még két évtizedes büntetés, mert baltával meggyilkolta a Zrínyi Miklós katonai egyetemen egy örmény csoporttársát.

2012 nyarán előbb  Jakub Ejjubov azeri miniszterelnök-helyettes fogadta Orbán Viktort és a magyar delegációt Azerbajdzsánban, majd a hazatérő kormánytagok alig egy hónappal később döntöttek Safarov kiadásáról, akit hazatérte után rögtön szabadon engedtek. Az Átlátszó által feltárt azeri korrupciós pénzek pedig pont Ejjubov családjához köthetőek.

Mi is írtunk korábban arról, hogy ezeket a feltételezéseket a kormánynak tisztáznia kéne, mert erős gyanút vetnek fel, erre pedig a legjobb egy pártatlan nyomozás lenne. Úgy tűnik az ügyészség erre sem hajlandó.

Fotó:MTI