Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bomba robbant egy szentpétervári bevásárlóközpontban, kilenc sérült

Ez a cikk több mint 6 éves.

A detonáció a szerda esti órákban történt Szentpétervár egyik forgalmas szórakoztató- és bevásárlóközpontjában, a Gigant-Hallban. A hatóságok információi szerint egy azonosítatlan robbanószerkezet élesedett, amelyet az épület első emeletén a csomagmegőrző közelében helyeztek el. Sajtóértesülések 10 sérültről szólnak a robbanás kapcsán.

A brit Daily Mirror információi szerint egy személy állapota kritikus, nyolc további áldozatot pedig már kórházba szállítottak, a rendőrség, mentők és tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Az Orosz Föderáció nyomozó főbizottsága azminden lehetséges nyomot és bizonyítékot megvizsgál .A bizottság szóvivője az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott egy úgynevezett IED, vagyis egy improvizált robbanóeszköz volt a felelős, ez gyakorlatilag házilag barkácsolt bombát jelent.

A Washington Post tudósítása már arról számol be, hogy az orosz hatóságok kellő információ hiányában ugyan nem beszélnek terrortámadásról, de az erre az eshetőségre erősen utaló „kettő, vagy több ember elleni gyilkossági kísérlet” gyanújával indítanak hivatalosan vizsgálatot.

A bombáról közölték továbbá, hogy azt házilag TNT-vel töltötték meg, és a robbanóanyag mellett a pusztítás mértékét jelentősen megnövelő fém csapágygolyókat is tartalmazott, amelyek detonáció után szétrepkedtek. Az egyik, súlyos sérültet ilyen repeszektől szerzett, hasi sérülésekkel ápolják.

A pétervári rendőrség továbbra sem árult el semmit arról, kit gyanúsítanak a robbantással.

Korábban az amerikai CIA és az orosz hatóságok együttműködésével fogtak el hét dzsihádista merénylőt az északi városban, ők nagyszabású terrortámadásra készülhettek.

(TASSZSZ, Daily Mirror, Washington Post)