Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezek az oligarchák pörgették ki legjobban a 2017-es évet!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Évről-évre jobban élünk a kormány állítása szerint. Nyilvánvalóan van, akire ez igaz, és van, akire nem, de vannak szerencsére olyan emberek ma Magyarországon, akik biztosan évről-évre gyarapodnak. A legnagyobb nyerteseket szedtük össze.

2017 Magyarországa tényleg elért oda, hogy fontos közéleti döntések és történések oligarchák kényétől és kedvétől függnek. Az egyszerű emberek egyre inkább elvesznek abban, hogy ki kicsoda, honnan van pénze, és miért csinálja azt, amit. Miközben pedig Mészáros Lőrinc már többet lop, mint amennyit a megbuktatott zimbabwei elnök, Mugabe tart a svájci bankszámláján. Az egész leginkább egy távoli szappanoperának tűnik. Csak azt nem érdemes elfeledni, hogy a magyar Alejandrók a mi pénzünkből, a felettünk gyakorolt politikai-, gazdasági- és médiahatalomért küzdenek.

Rogán Antal

A kancelláriaminiszter épphogy csak felfért a listánkra, hiszen idén a letelepedési kötvény-üzlet csak az év elejéig futott. Persze tudjuk, az bármikor újraindítható. De Rogán ezt követően is nagy pénzek és hatalom felett diszponálhatott, noha tavaly év végén eldugták, és lényegében idén év végén engedték csak újra az emberek (na jó, a kamerák) elé.

Puch László

Bár nagy akvizícióját Puch még 2016-ban végezte, amikor megvette saját magától lapjait, de ennek következményei csak idén látszanak igazán. Mind a Vasárnapi Hírek, mind a Népszava 60% körül tartja fenn magát állami hirdetésekből. Bár a sztorik elsöprő többsége mindkét lapban tisztességes, van, aki nem tudja lenyelni, hogy a lapját uszításra használják: Kertész Anna, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője éppen a napokban távozott a laptól a kormányzati gyűlöletplakátok elhelyezése miatt.

Németh Sándor

A Hit Gyülezete pályája a magyar politikai térfélen Trump megválasztásával ért révbe. De nincs semmi meglepő abban, hogy a kisegyház több tízezer szavazója 2018-ban már valószínűleg a Fideszre szavaz. Neoprotestáns, a Szentföldért aggódó, a hagyományos értékek mellett kiálló, meleg-, abortusz- és egyébellenes szervezetként semmi furcsa nincs abban, hogy teret kap a nyilvánosságban. A furcsa az, ahogy eljutottak idáig, és ezért is érezzük különösnek a váltást. Na meg persze az egyház zászlóshajója, az ATV furcsa kanyarai miatt, ahová a Fidesszel jó kapcsolatokat építő Hajdú Péter érkezett idén, hogy rendet rakjon. Hajdú pedig hozta is a bulvárt, és saját állítása szerint 2018 után is bulvár TV-t akar csinálni, a hard core politikai műsorokat pedig ki szeretné tolni az ATV-ből.

Kép forrása: Németh Sándor facebook-oldala

Az emberek, akik Tarjányinak adtak pénz

Tarjányi Péter 2017-ben nagyon nagyot futott. A fideszes kapcsolatokkal vádolt Molnár Zsolt szocialista képviselő tanácsadója előbb beindított egy újságot, majd mozgalmat alapított, amelynek egyetlen tevékenysége Botka László megfúrása volt. Tarjányi azt mondta, az éves szinten egymilliárd körüli költségvetésű zoom.hu-ra könyveinek eladásából, partnere mérnökcégéből, és meg nem nevezett multinacionális cégek támogatásából futja. A szeptemberben alakult Magyar Progresszív Mozgalom a baloldal győzelméért jött létre, majd Botka László megbuktatásával a csúcsra is ért. Azóta pedig lényegében semmilyen életjelet nem adott.

Habony Árpád

Habony koronaőrből, majd „nincstelen nem-miniszterelnöki-tanácsadóból” mára gazdag médiamágnássá vált. Az általa üzemeltetett lapokhoz, a Lokálhoz és a 888-hoz csak úgy ömlenek az állami hirdetések, cserébe a lapok lőnek is mindenre, ami él, mozog, és nem Orbán Viktor vagy valamelyik vazallusa. Habony év végén futotta talán a legszebbet, amikor kiderült, véletlenül éppen arra a címre van Hong Kongban egy hozzá közelálló cég bejegyzeve, ahova a magyar letelepedési kötvényeket áruló cég is, és láss csodát, mindkét cég ugyanazzal a letelepedési kötvényeket is közvetítő helyi céggel van kapcsolatban.

Andy Vajna

Daddy Andynek idén 5 milliárdot hoztak a kaszinókoncessziók, amiből cégei alig adóznak. Közben a TV2 se ment csődbe, valahonnan mindig van rá pénz, ami kész csoda. Sőt, emellett a nemzet cukrosbácsija még pár megyei lapot is tudott magának venni, hogy kijöjjön a Fidesznek a teljes portfólió, és minden megyei lap az övé legyen.

Kép forrása: Vajda Tímea Instagram-oldala

Simicska

Lajos él, és már ez is elég, hogy egy ilyen listára felférjen. Bár Bayer Zsolt róla, és végzetéről írta meg a 2017-es legjobb cikkét, az év végén befutó, közös megegyezéssel az államtól kipumpált 47 milliárd forint éppen elég lesz a nyugdíjas évekre az ország korábban megkérdőjelezhetetlenül leghatalmasabb oligarchájának. Aki rápörgött a választásokra is. És itt nem éppen az Orbánt gecizős firkákra gondolok, hanem a Magyar Nemzet és a Hír TV Jobbik melletti csatasorba állítására. Pedig a Jobbik azért eddig nem tűnik sikeres vállalkozásnak. Ettől függetlenül Simicska lapjai és szövetséges pártja erős tényező lesz 2018-ban.

Mészáros Lőrinc

Nem nagyon lehetne kiemelni bármit Mészáros úr tevékenységéből. Hihetetlen a gazdagodása és gyarapodása: nyilván róla van szó, amikor a családi gazdaságok támogatásáról beszél a Fidesz. Lőrinc idén tovább bővítette médiaportfólióját, és felhúzták az új Echo Tv-t, ami gyakorlatilag jobb körülmények között működhet, mint a szórakoztató kereskedelmi televíziók. Vett még egy-két vidéki lapot, hogy Andy Vajnával ketten teljesen uralják a vidéki sajtónyilvánosságot. Sőt, még az állami médiák és a Tv2 hirdetéseit értékesítő sales cégbe is bevásárolta magát.

Garancsi István

Garancsi listánkon azért került Mészáros Lőrinc elé, mert ő úgy hasznosítja újra a közpénzt, hogy közben kevesebb nyilvánosságot kap. A Videoton tulajának cége építhette például az Úszó vb hihetetlen mértékben dráguló létesítményeinek nagy részét. Részben tulajdonolt cége, a MET pedig év végén egyszercsak megvette a fél magyar gázvezeték hálózatot. Legalább magyar kézben marad. És Garancsi építhet majd a Kopaszi-gátra lakóparkot felhőkarcolóval, állami hitelből, természetesen kiemelt beruházásként. Ahol Garancsi mondhatja meg azt is, a helyi híresség Kolonics György helyett kinek a neve szerepeljen az utcanévtáblákon.

Kép: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Orbán Viktor

Ha nem is volna méltányos azt mondani, hogy a fenti két ember csupán Orbán Viktor strómanjai, azt mondhatjuk, hogy az ő érdekében dolgoznak. Ma nagyon úgy tűnik, hogy minden, ami a kormány és az állam, valamint a fideszes nagyvállalatok részéről a gazdaságban, politikában, és médiában történik, az Orbán Viktor tudtával és jóváhagyásával megy végbe. Bár vagyonnyilatkozata szerint az ország első embere nem túl jómódú, de biztosak lehetünk abban, hogy ha szükség van pár milliárdra, azt szívesen „hitelezik” neki a fenti urak.

Címoldali kép: képkivágás az Oligarchia című rajzfilmből.